Премиерът присъства на извънредна среща на Европейския съвет

„Като цяло ЕС се нуждае от по-сериозен бюджет”. Това заяви след извънредната среща на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов.

Борисов: От 15 години не съм ходил в Барселона, нямам имоти там

„Трябва да се намери компромис. Днес не сме узрели за подобно решение. Аз винаги съм започвал с това колко е важно единството на Съюза. Колко е важно на по-изостаналите и със специфични нужди региони да им се обърне внимание. И новата четворка - Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия, абсолютно се съгласиха. Поне 10 пункта им дадох за България специално, защото трябва да имаме добър бюджет”, каза Борисов. Сред тях били нулевата миграция, енергийната диверсификация, най-нисък външен дълг, рекордните количества наркотици, които българските власти задържат и др.

Борисов се срещна с лидерите на Дания, Швеция, Нидерландия и Австрия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Междувременно стана ясно, че България няма да влезе в чакалнята за еврозоната до края на април. Кандидатурата ни ще бъде разгледана през юли, прогнозира  заместник-шефът на Еврокомисията  Валдис  Домбровскис.

А Европейският съвет, който се беше събрал извънредно, приключи работата си безуспешно.  На този етап страните не успяха да се договорят за финансовата рамка до 2027-ма, която трябва да бъде променена след напускането на Великобритания.

 „Решихме да го наричаме по-амбициозен бюджет. И не успяхме да се разберем. Отлагахме непрекъснато. Ние много добре защитихме нашите искания. Тук става въпрос за амбициозен бюджет и след излизането на Великобритания да бъде още по-активни и с по-голяма перспектива”, коментира премиерът.