Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, каза премиерът

„Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Ходил съм последно сигурно преди 15 години, когато бях кмет”. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Борисов отговори на публикация в испанското издание „Ел Периодико”, което твърди, че властите в Каталуния проверяват връзки на българския премиер по разследване за пране на пари. Борисов нарече тази публикация атака и намекна за участие на президента Румен Радев.

Какво е изданието „Ел Периодико” и кой стои зад него?

Според „Ел Периодико” разследването за пране на пари е започнало след жалба на българска неправителствена организация. В нея се посочвало, че в схемата участват български граждани, а чрез фирми със седалища в Барселона е закупен скъп имот в испанската столица. Сигналът е срещу българка - бившия модел Борислава Йовчева, а разследването проверявало дали тя е свързана с премиера Борисов, твърди изданието.

„За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти. Не са мои пари, нямам нищо общо с тези фирми. Подбрани са хора някои, от които не съм ги виждал по 15-20 години. Дори и ТАСС, които веднага го препечатаха, и там пише, че не са открити доказателства”, заяви премиерът.

Екип на NOVA потърси информация от Каталунската полиция, но оттам не дадоха такава.

Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че към МВР няма запитвания или сигнали за разследване на испанските власти.

„Няма такива сигнали към момента. По официалните канали няма постъпили такива запитвания”, заяви Маринов.

Борисов: Няма държава, приела еврото, да е станала по-зле

А Борисов намекна за връзка на президента Румен Радев със случващото се.

„Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие. Децата на разузнавачите от ГРУ, които сега са в европарламента, го говориха преди една година. Вие тук сте свидетели какви тежки преговори се водят и точно сега излезе. Задайте си вие пък този въпрос? Няма да ме разколебаят, ще строим, ще работим, имам още една година”, заяви Борисов.

И направи връзка между публикацията и шествието от преди дни, начело с президента.

Борисов: Нямам нова недекларирана къща (ВИДЕО)

„Аз ги разбирам тези ченгеджийските номера”, каза Борисов и допълни, че още преди 2 месеца е бил предупреден за това. „Трябваше да излизат понеделник, вторник, сряда, четвъртък по една статия. Но нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, да се направи пуч”, каза още Борисов. И допълни, че няма да разговаря с колегата си Педро Санчес по темата.

Екип на NOVA потърси за реакция президентската институция. От там заявиха, че няма да коментират.

По информация на „24 часа” „Ел Периодико” е най- голямото каталунско издание, което поддържа сепаратистката политика. През 2017 година то е било разследвано за намеса на руските служби в политическите трусове в Каталуния.