Медията поддържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания

Испанското издание „Ел Периодико” излезе с публикация, че властите в Каталуния проверяват връзки на българския премиер по разследване за пране на пари. Обвиненията бяха отхвърлени от премиера Борисов от Брюксел. 

Борисов: От 15 години не съм ходил в Барселона, нямам имоти там

Какво е изданието „Ел Периодико” и кой стои зад него?

„Ел Периодико” е най-голямото каталунско издание, което откровено поддържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания - дейност, подкрепяна активно от руските тайни служби, пише „24 часа”.

През 2017 г. се разбра, че испанските следствени органи разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизиране на Испания и на целия Европейски съюз. Тогава просепаратистките лидери на Каталуния проведоха незаконен референдум за независимост и впоследствие приеха декларация, с която едностранно беше обявена независимостта на автономната област.

Испанският всекидневник „Ел Мундо” съобщи тогава, че руските шпиони, със съдействието на руски хакери, са спомогнали, за да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Не се изключваше и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии. Бившето каталунско правителство, което прие декларацията за независимост, е потърсило директна подкрепа от руския президент Владимир Путин, обявиха тогава испанските медии.

„Преди година същите неща (за къщата и манекенката) ги говореха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота", каза днес Бойко Борисов в отговор на въпроси на журналисти за публикацията в „Периодико”.

Борисов: Нямам нова недекларирана къща (ВИДЕО)

Собственикът на изданието също е интересен. Франсиско Хавиер Мол де Мигел е силно неизвестен. Той е собственик на Prensa Iberica (EPI) - втората най-голяма група вестници в Испания. А в Каталуния изданията му нямат конкуренция. Дори купува конкуренти, само за да ги закрие. Казват, че е безмилостен в печеленето на пари от всякакви източници, че е свързан с някаква „арабска столица”, пише още „24 часа”. Баща му е военен от Майорка, който е бил известен с шпионаж и саботаж в полза на фашистите. Мол забогатява 28-годишен, като се задават доста въпроси за произхода на средствата му. Семейството на съпругата му - Сарасола, също не е кое да е. Свързват го дори с колумбийския наркокартел „Меделин" и трафик на оръжие. Появява се и в мащабното международно журналистическо разследване „Панама пейпърс". Аранзазу Сарасола е съдружник на Хавиер Мол в EPI. Двамата са обвинявани и в чести „политически покупки”.