Учените описаха новия вид в статия за научното списание Biodiversity Data Journal

Изследователи са открили в Бруней непознат досега вид големи сухоземни охлюви, които те са кръстили на шведската екоактивистка Грета Тунберг. Учените описаха новия вид в статия за научното списание Biodiversity Data Journal, цитирано от TACC и „Фокус”.

10 000 заедно с Грета Тунберг на протест за климата в Хамбург (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Кръщавайки този охлюв в чест на Грета Тунберг, ние признаваме, че нейното поколение ще трябва да реши проблемите с климата на Земята, които са възникнали преди тяхното раждане. Освен това, надеждата е, че всички останали хора ще им помогнат да се справят с тази задача", отбеляза откривателят на охлювите сътрудник на експедицията Джонатан Джим.

Това не е първият вид животни или растения, които са получили имената си от известни хора от шоубизнеса, медиите и политиката. Те включват тропически рифови риби, наречени на Барак Обама, бръмбари и паяци, които получиха имена от политика Бърни Сандърс и актьора Леонардо ди Каприо, както и оса Conobregma bradpitti и молец Neopalpa donaldtrumpi.

Би Би Си ще продуцира документален сериал за Грета Тунберг

Някои от тях са получили такива имена поради факта, че учените искаха да увековечат името на любим актьор или политик, докато други, включително осата на Брад Пит и пеперудата на Тръмп, поради необичайното сходство на външния им вид с това как изглежда съответната знаменитост.