Две длъжностни лица бяха арестувани заради замърсяването на реките

След 20-кратното замърсяване с цианид на реките Юговска и Чая министерството на енергетиката влиза на спешна проверка в рудника в Лъки. Прокуратурата днес трябва да реши дали да освободи или да удължи ареста на двете длъжности лица, задържани за опасното замърсяване на двете реки с цианиди.

Припомняме, че в събота полицията задържа за 24 часа управителя на дружеството „Лъки инвест” – 84-годишният Любен Васев, както и отговорникът на хвостохранилището за това, че в петък вечерта са допуснали отпадъчни води да попаднат в двете реки и така да ги замърсят. Те получиха обвинения, а прокуратурата удължи срока за задържането им на 72 часа. Те са направили опит да прикрият замърсването. За това ги грози затвор от 1 до 5 години. Близо седмица ще продължи проверката на енергийното министерство. Дотогава предприятието остава затворено. 

Арестуваха две длъжностни лица заради замърсяването на реките Юговска и Чая

До обяд от незаконната тръба от хвостохранилищет продължаваха да текат цианиди. А Днес в реката беше отчетено и високо съдържание на мед и олово. „Според последните проби в река Чепеларска и в река Марица не се констатират цианиди.  В река Юговска на устието и след хвостохранилището концентрацията е малко по-висока, отколкото са нормите – 7 микрограма, при норма 5 микрограма. Във водите, които изтичат от хвостохранилището, има повишени концентрации – между 12 и 13 милиграма на литър, при норма 0.1. Това са опасни вещества. Има доза токсичност, която трябва да се следи в организмите. Предупреждението е да не се ползват водите, да се ограничи ползването на водите в Чепеларска.”, каза Марин Маринов – експерт в Басейнова дирекция – Пловдив.

„Няма опасност за питейната вода в региона”, каза още той.

Директорът на миннодобивното предприятие Атаснас Марински отрече обвиненията. „Няма такова заустване, нямаме неправомерно заустване. Не знам кой е вземал проби и кой е казал, че има цианиди. Това не ми е ясно”, коментира той.

"Ще проследим технологията, свързана с добива и преработката. Случаите, в които може да санкционираме концесионера са посочени в Закона заподземните богатства – имушествена санкция от 50 до 100 хиляди", каза Елица Тодорова, държавен инспектор от Министерството на енергетиката. 

Oтново замърсиха реките Юговска и Чепеларска

„Незабавна, след като получихме сигнала в петък, бяха предприети бързи действия. Замърсителят беше установен и то недвусмислено. Очакваме да бъдат открити административно-наказателни процедури от компетентните органи”, заяви Митко Стойчев -експерт в Областна администрация – Пловдив.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите.