На него бяха обсъдени мерки срещу заразата и данни за разпространението й

Сформира се кризисен щаб за борба с коронавируса към ВМА. Това стана ясно след извънредното заседание на Съвета по сигурността. Срещата, която трябваше да се проведе във вторник, беше преместена за днес следобед.

„Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията. Нищо не може да ни опази по-добре от дисциплината. Хората, които се връщат от рискови места, да запазят 14-дневен карантинен период. Връщат се ученически групи, казал съм министри и зам.-министри да ги чакат и да говорят със семействата да си останат по къщите”, обясни премиерът Бойко Борисов.

Починалите от коронавирус в Италия станаха петима

На срещата бяха обсъдени данните за разпространението на коронавируса, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

"Още нямаме криза, нямаме заболяване", увери премиерът Борисов. "Но в други държави вече има. Правим го, да се пазим. Ако нямаме тази стиковка, ще станем като Италия", добави той.

 

Премиерът Борисов иска от медицинските екипи на всички болници да бъдат в готовност за евентуални случаи на заразени с коронавирус. Подобна ситуация с двама заразени ще бъде проиграна на летището в София.

По сухоземните граници ще бъдат назначени екипи с дежурства с мобилни термометри,съобщи директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски.

От МВнР препоръчват само в краен случай да пътуваме в районите в Италия и Китай, където е установена заразата.

Отменя се и денят на отворените врати във Военноисторическия музей, който традиционно се прави на 3 март. Взимат се мерки и за прекъсване на големи първенства със световно участие.

Кадри: МС

На тестване могат да се подложат само лица, които имат симптоми или са пътували в страни, в които има концентрация на заразата. Има лица, които, повлияни от паниката, искат да се тестват. Във ВМА има тарифа за такъв тест – тя е 200 лв. Производството на тестове обаче не е пригодено за такива мащаби и всички искат да се снабдят с такива тестове. В България има тестове за 3000 души, поръчани са и още. Тестовете не могат да дадат правилни показания, ако не са проявени всички симптоми на коронавируса. 

„В този кризисен щаб имам честа да бъда назначен за ръководител. В него влизат много известни лица – главният инспектор на републиката доц. Кунчев, проф. Кантарджиев, представители на вътрешното и  външно министерство”, заяви директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет.

Българите от най-засегнатите райони в Италия ще бъдат прибрани у нас.

„Термокамери ще бъдат разположени по летищата, както и по сухоземните ни граници. От това, което беше коментирано най-много, е какво трябва да правят нашите сънародници, ако са били в регион, в което има зараза. Много е важно всеки да разбере, че има отговорност към своите най-близки – семейство, приятели, колеги. Не трябва да бърза да осъществява контакт с тях. Трябва да има съзнанието за доброволно отшелничество и ако прояви симптоми да се обърне към личния лекар, който знае какво трябва да се направи по веригата”, добави той.

 

 

Още утре ще бъде проиграно учение от представители на ВМА, гранична полиция и санитарните служби със сценарии откриване на двамата пациенти на летище София. Как те трябва да се настанят, транспортират и лекуват те. Ще ви покажем как ще бъдат лекувани пациентите и в какви условия са поставяни те”, обясни Мутафчийски.

В много болници има пациенти, настанени под карантина. Във ВМА има 4, преминаха над 10. При нито един не е потвърден коронавирус, включително студентите, които бяха в Ухан. По отношение на тестовете – те са достоверни, когато има симптоматика. За здрав човек не могат да бъдат сигурни”, каза още той.

Всяка сутрин ще бъде даван брифинг от представители на щаба, за да бъде информирано обществото.

КОРОНАВИРУС: Пусти улици, изоставени магазини и затворени училища в Италия (ВИДЕО)

Българи искат да приберат децата си, които учат в Италия

Българка в Италия: Страхът от коронавируса е огромен, улиците са безлюдни

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК