Съоръжението струва 250 000 лева и беше открито преди 5 години

Обезопасяват пространството пред пещера "Леденика", където рухна входния модул. По щастлива случайност, той се е срутил през нощта и няма пострадали хора. Служителите на общинското предприятие „Спорт и туризъм” забелязали какво е станало със съоръжението, което струва близо 250 000 лв. и е построено по проект.

От Община Враца са категорични, че то е било поддържано съгласно правилата. Ще се изисква ремонт от фирмата-изпълнител, тъй като построенето е в гаранция до 2023 година. Експертна комисия вече е излязла с конкретни становища.

Срути се входът на пещера Леденика

"Това, което констатират експертите на първо място е некачествено изпълнение, което доказва и експертиза, извършена през 2016 г. на този модул. Другата възможна причина е неколкократно констатирани дефекти по съоръжението – цепнатини, появили се между сглобяването на съответните елементи на входния модул и по всяка вероятност – неподходящият материал", каза зам.-кметът Мария Попова.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройство заявиха, че до 4 август 2020 г. е периодът на гарантиране на резултата от инвестицията по финансирания от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. договор "Развитие на устойчив туризъм в община Враца. Леденика - туризъм без сезони" с бенефициент Община Враца. Управляващият орган на ОПРР ще осъществи кореспонденция с бенефициента за предприемане на незабавни мерки за възстановяване на разрушената конструкция на изградения по проекта атракционен модул.