Премиерът Борисов отговаря на въпроси на депутати

155 км пътища излизат от обхвата на винетките. Това стана ясно по време на изслушване на премиера Бойко Борисов в парламента. Правителството ще стесни обхвата на тол системата в отговор на протестите на хората от различни населени места. Кабинетът дава и един месец гратисен период на превозвачите, за да си закупят GPS устройствата, с които ще се измерват километрите, които ще трябва да заплащат. 

Още в началото на изслушването лидерите на двете най-големи парламентарни групи кръстосаха шпаги. Корнелия Нинова атакува Бойко Борисов, че не може да направи реформа и правел за трети път опит да стартира тол системата.

„Няма нито един печеливш освен фирмите, които ще приберат 32 млн. Г-н премиер, не можете да направите нито една реформа като хората”, заяви Корнелия Нинова.

„Днес в 10:00 часа ни е заседанието на Министерски съвет. Изваждаме от обхвата 115 км от община София и 40 от община Варна. С другите 12 общини, по същия начин ще ги извадим и тях. Да, в България трудно се въвеждат нещата. Аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години”, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Вместо да отмените това, което можете, пращате глашатаите по мегданите, за да кажете на хората да не изпълняват законите”, заяви Нинова.

„Що се касае до отговорните лица, това да се забави, ще им потърсим съответната отговорност. В кое съм нарушил закона или правовата държава?”, попита Борисов.

Превозвачите на протест заради тол системата

Премиерът върна топката на левицата по отношение на свършеното от социалистите по време и на тяхното управление, като припомни колко пътища са били построени от БСП по време на управлението им.

„Ако е било лесно, вие да сте въвели тол системата. Едно е да строиш двулентови пътища, лесно е да видите още днес от „Младост” до „Тракия”, и да видите 12 лентови пътища, които са построени”, заяви Борисов.

Червената опозиция не спря с офанзивата срещу властта.

Видео: БГНЕС

„Вие въвеждате една система, с която не знаете докъде искате да стигнете. Заблуждават ви едни хора, с които се возите в джипа”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Нямам неизпълнено обещание. В момента, в който проблемът дойде на дневен ред, в този момент сме го решили”, отговори Борисов.

Заседанието продължи и с изслушването на регионалния министър Петя Аврамова.

Стартът на тол системата се отлага за 27 март

Същевременно превозвачи от няколко областни градове изкараха камионите си на протест срещу новата система.  В София камионите са паркирани в едното платно на булевардите „Цариградско шосе” и „Ботевградско шосе”. Недоволство има още в Ямбол, Сливен и Бургас. В Русе, браншът се събира на Дунав мост.