Ще спрат ли автобусите след въвеждането й?

Три дни преди старта на новата система превозвачи заплашиха, че от 1 март - спират работа.

Превозвачи от няколко областни градове изкараха камионите си на протест срещу новата система. А премиерът беше изслушан в  Народното събрание.   В София камионите са паркирани в едното платно  на Цариградско и Ботевградско шосе.

Недоволство има още в Ямбол, Сливен и Бургас.  А протест вече затрудни движението по Дунав мост. Представители на малките транспортни фирми от бранша се събраха на входа на граничния пункт.

Протестиращите разкриха, че за тях въвеждането на всички такси, които трябва да покрият пътуването им по пътищата в страната, ще е непосилно. Разходите им щели да се увеличат десетократно, а това щяло да рефлектира върху цените на предлаганите стоки и услуги.

Стартът на тол системата се отлага за 27 март

„Ще има протест. Искахме 4 точки, със Столична община и СДВР сме се разбрали за две – на „Цариградско шосе” и на „Ботевградско шосе”. Протестът ще е от 11 до 16.30 часа.  Очакваме поне по 100 камиона на всяка позиция”, разкри за "Здравей, България" Дариан Десподов от „Сдружението на малките и средни превозвачи”.

„Излезе информация, че сме обвързани с политически партии. Този протест няма нищо общо с политиците в България. Камионите ще се движат с конвой на полицията без да пречат на другите граждани”, обясни той.

Спор в парламента заради болничните и тол системата

„Малкият и среден бизнес е тотално убит. По наши сметки увеличенията са 7 пъти – от таксуването с винетни стикери и тол такси” заяви Десподов.

 

 

„Оскъпяването е безспорно, всеизвестно и е за всички. Със седем пъти е може би при малките превозвачи с тирове. При автобусите достига и до 12 пъти. Не бих казал, че всички са застрашени от фалит. В крайна сметка крайният потребител ще плати тази цена, защото това увеличение ще бъде пренесено съответно на българските граждани”, обясни Петър Захариев от „Национално сдружение на автобусните превозвачи”.

Премиерът Бойко Борисов - на изслушване в парламента

„Ние сме за тол системата, защото тя ще сложи по-добър ред в ползването на пътищата и плащането. Но самият модел не е най-добрият, бихме казали, че е малко сгрешен, защото се различава кардинално от всички модели в Европа”, добави той.

Превозвачите са били приети в сряда вечерта от премиера Бойко Борисов. На срещата им е обещано, че особено драстичните нарушения ще бъдат променени.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортери: Кристиян Попов, Наталия Йорданова

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си