На територията на Община Созопол три училища са във ваканция от сряда

Няколко училища на територията на Бургаска област са във втора грипна ваканция. Ваканцията е дадена от директорите на училищата, които са две. На територията на Община Созопол три училища са във ваканция от сряда.

"В последните дни на тази седмица има тенденция към увеличаване на случаите, регистрирани с грип. Не са достигнати епидемични стойности, характерни за областта. Когато имаме завишаване на случаите на грип, се взимат проби от болни, преминали през практиките на общопрактикуващите лекари. Пет проби са взети от пациенти, като три са положителни за грипен вирус тип Б", каза д-р Мирослава Киселкова– нач. отдел „Противоепидемиологичен  контрол” в РЗИ-Бургас.

Ефективни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

В понеделник ще бъдат обобщени данните от изминалата седмица. Данни, които се взимат от общопрактикуващите лекари, за да може да стане ясно дали ще бъде обявена нова грипна епидемия в Бургаска област.

Ще реагират ли болниците в малките населени места при случай на коронавирус?

В Пловдив има трима души със съмнения за коронавирус. Те са настанени в Инфекциозната клиника и са взети проби. Това са студенти, които са били в Италия, след което са се прибрали тук. Нямат оплаквания, но въпреки това, са приети в лечебно заведение.

Здравните власти призовават хората да спазват лична хигиена и да избягват контакти с болни хора. Три училища от района остават в грипна ваканция до сряда - едното е в Пловдив, другите две са в Раковски. Прави впечатление, че са заболели ученици от малките класове.

Ген.Мутафчийски: Не изпращаме SMS-и на гражданите

Двайсет ученици от Математическата гимназия в Пловдив са под карантина с двама преподаватели, върнали се от обучение в Италия. Под карантина са и две деца, а в Инфекциозната клиника остават още двама души - студентка от Германия, минала през рисков район и жена, приета със съмнения за коронавирус, но пробата е била отрицателна.

Здравните власти обръщат внимание на летище Пловдив, където се проверяват пътниците. Термокамерите работят. 

Репортери: Цеца Алексова, Илиян Велков

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК