Във видинската болница от години няма Инфекциозно отделение

Ще реагират ли адекватно болниците в малките населени места, ако при тях дойде човек със съмнение за коронавирус? Готови ли са с подходящи помещения? Проверка на NOVA установи каква е ситуацията във видинската болница, където почти няма специалисти, потокът близо до града е огромен заради трите гранични пункта, а в болницата от години няма Инфекциозно отделение.

От няколко дни сградата на бившето Инфекциозно отделение във видинската областна болница е пригодено на изолатор. В него могат да се приемат пациент със съмнение за коронавирус. „Това са екипите, предпазните екипи за персонала, също така и предпазните очила. Изолаторът е снабден и с хирургични маски, калцуни и ръкавици. Всичко необходимо за персонала, който ще се грижи за съответните пациенти, ако се наложи“, каза д-р Венцислав Владински – епидемиолог МБАЛ „Света Петка“ - Видин.

Ген.Мутафчийски: Не изпращаме SMS-и на гражданите

Сградата е отделена от болницата. В нея готовност за прием имат три стаи с по четири легла във всяка. „Това е изолатор до постъпване в инфекциозна клиника. Изолатор, но като са четири легла изолатор ли е? Такава е наредбата, всички, които идват от чужбина и са с коронавирус се изолират“, каза д-р Богдан Томов – зам. директор в МБАЛ „Света Петка“ Видин. 

Ако някой има съмнение, че е болен ще се изолира в стаите до настаняването му в инфекциозна клиника - най-близката е в София на около 250 километра. „Има респиратори, при нужда имаме консултанти епидемиолог, инфекционист, които работят в болницата, работеща микробилогия, реаниматори, пулмолози и педиатри“, каза още д-р Томов.

Втори случай на заразен с коронавирус в САЩ от неизвестен източник

Таня е определена да бъде санитарка в изолатора и въпреки дългогодишния си стаж в болницата, има своите притеснения.„Най-големите притеснения са ми да не ме прихване“, заяви санитарят Таня Николова.

Д-р Стойчо Кацаров: Със сигурност вече има коронавирус у нас

„Всичко е разяснено, преди това е работил в Инфекциозно отделение, така че няма никакви проблеми засега и дано да няма пациенти“, каза д-р Венцислав Владински – епидемиолог МБАЛ „Света Петка“ - Видин 

Тестове за коронавирус във видинската болница няма.

СЗО повиши степента на глобалния риск от коронавируса от "висока" на "много висока"

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК