Церемонията не мина без скандал

Френският филм "Клетниците" на режисьора Ладж Ли спечели френската кинонаграда "Сезар" в категорията за най-добър филм, предадоха световните агенции и БТА.

Бордът на френската филмова академия „Сезар” подаде оставка

Филмът, разказващ за проблемно парижко предградие, имаше 11 номинации за наградата. На церемонията, състояла се в петък в парижкия театър Плейел, продукцията на Ладж Ли получи и наградите за най-добър новоизгряващ актьор за Алексис Маненти, за най-добър монтаж, както и наградата на публиката.

Режисьорът Роман Полански, чийто филм "Офицер и шпионин" е посветен на "аферата Драйфус", получи награда "Сезар" за най-добра режисьорска работа. Полански, който е обвиняван в САЩ в сексуално посегателство над малолетна, не присъства на церемонията от съображения за сигурност. Снимачният екип на филма, който имаше 12 номинации за Оскар, също не присъстваше. Филмът победи в още няколко категории - най-добри костюми и най-добър адаптиран сценарий за сценария на Полански и Робърт Харис по едноименния роман на Харис.

Френска актриса обвини Роман Полански в изнасилване

Когато бе обявено, че Полански печели наградата за режисура, няколко актриси станаха от местата си и напуснаха церемонията, сред които актрисата Адел Енел, която миналата година каза, че е станала жертва на сексуално посегателство като дете от друг режисьор.

Полански е все още издирван от американското правосъдие по случай за изнасилване на 13-годишно момиче през 1977 г. Той пледира виновен за незаконни сексуални отношения с малолетна, но в навечерието на процеса избяга от страната и повече не се е връщал там.

ПРОКЛЯТИЕТО НА ЖОКЕРА: Преследва ли лошият късмет актьорите, изиграли ролята? (ВИДЕО)

В категорията за най-добра актриса победи Анаис Демустие за ролята й в политическата кметска драма "Алис и кметът", а в категорията най-добър актьор отличието грабна Рошди Зем за криминалната драма "Рубе, светлина".

Два часа преди началото на церемонията имаше протест срещу Полански в района на театър Плейел. Демонстранти, в по-голямата част жени, се опитаха да съборят предпазните заграждения, скандирайки: "Затворете Полански" и "Срам за индустрията, която защитава изнасилвачите".

Полицията се намеси и изтласка протестиращите, като използва и сълзотворен газ.