Вижте с какви злокобни събития се свързва образът на най-големия злодей в Холивуд

Безспорният фаворит на тазгодишните „Оскари” е филмът „Жокера”. Този образ се свързва със страховита легенда. Малцина актьори като Хоакин Финикс са имали куража да влязат в кожата на един от най-легендарните злодеи в историята на киното. В Холивуд от години витае легендата, че над ролята тегне злокобно проклятие.

Той идва от комиксите, където е смъртен враг на Батман. Но днес вече е надминал славата на супергероя прилеп и живее свой собствен живот в света на киното. Запазената му марка е усмивката, криеща лудост, и маниакалният смях, от който те побиват тръпки.

СНИМКИ ОТ ЧЕРВЕНИЯ КИЛИМ ВИЖТЕ ТУК

Клоунът престъпник обладава съзнанието на актьорите, дръзнали да го изиграят, и ги отвежда до ръба на психическия и физически разпад, казват самите те.

Преди Хоакин Финикс, в костюма на Жокера видяхме младия Хийт Леджър. Актьорът приема толкова навътре ролята, че се затваря в хотелската си стая за месец, за да изгради образа на перфектния злодей. Репетира различни гласове и гримаси и си води дневник. Ролята го обсебва и Леджър постепенно губи връзка с реалността, твърдят близките му. В интервюта той признава, че е развил тежко безсъние и спи по два часа на нощ. Получава и паник атаки. Няколко месеца след края на снимките на „Черния рицар” актьорът е открит мъртъв в апартамента си в Ню Йорк, а около него има шишенца с лекарства против безсъние. За ролята си на Жокера Леджър получава посмъртно „Златен глобус” и „Оскар”.

След смъртта на Леджър Джак Никълсън казва пред медиите само едно изречени: „Предупредих го”. Самият Никълсън изпитва от първо лице проклятието на Жокера. През 1989 г. той също слага костюма на зловещия клоун в поредица за Батман. Твърди, че трудно е успял да излезе от кожата на Жокера и дори се е наложило да приема антидепресанти дълго след това.

БИТКАТА ЗА "ОСКАРИТЕ": Кои са номинираните?

Колегите на друг Жокер – Джаред Лето, твърдят, че той е бил като обладан от зли сили дори извън кадър. Често пращал на екипа странни подаръци като умрели плъхове. Искал и всички на снимачната площадка да се обръщат към него с Жокер, вместо с истинското му име.

Един от първите Жокери е Сезар Ромеро. Той обаче отказва да обръсне мустаците си и ги крие с грим, а на героя си придава комедиен образ. През цялото време, докато играе ролята, Ромеро се оплаква от силно главоболие и умора. След края на снимките кариерата му рязко тръгва надолу и той не получава нито една значима роля до смъртта си.

За разлика от колегата си, новият Жокер - Хоакин Финикс, се променя драстично в името на  превъплъщението си. За да влезе в ролята, отслабва с цели 24 кг. Пред медиите Финикс споделя, че човек започва да полудява, сваляйки толкова килограми за кратко време. Някои обаче виждат в тези думи поредното доказателство за попадане в лапите на проклятието.

Странни и дори трагични инциденти се случват и по време на прожекции, в които се появява Жокера. През 2012 г. на премиерата на „Черният рицар: Възраждането" в  Колорадо мъж нахлува в киното и убива 12 зрители, а ранените са над 50 . При друга прожекция, но в Мексико, в киносалона избухва пожар, а всички 800 души са евакуирани.

Според медиите отвъд Океана проклятието тегне още от създаването на образа на Жокера. До смъртта си тримата художници, работещи по комиксите за Батман, не успяват да разрешат спора помежду си кой точно е измислил пръв най-големия злодей от тестето с карти.

ВСИЧКО ЗА "ОСКАРИТЕ" ЧЕТЕТЕ ТУК