Вижте кои актьори и актриси ще се борят за мечтаната статуетка

Тази година за „Оскар” ще се борят някои от най-големите имена в света на киното.

Скарлет Йохансон атакува две категории. За главната тя е номинирана с нейната Никол от филма  „Брачна история” - опустошителен разказ за един развод.

СНИМКИ ОТ НАЙ-БЛЯСКАВОТО СЪБИТИЕ ВИЖТЕ ТУК

Чарлийз Терон взривява „Бомба със закъснител” за един от най-големите секс скандали в историята на американската телевизия. Oттам тръгва вълната MeToo.

Категоричната фаворитка на нощта, която държи в ръцете си всички статуетки от сезона на наградите до момента - Рене Зелуегер, е номинирана за безапелационното влизане в кожата на любимото дете на Холивуд -  Джуди Гарланд. „Джуди” е разказ за живот, за който мнозина мечтаят, но никой не иска.

Синтия Ериво в „Хариет” също пресъздава живота на американска легенда - Хариет Тъбман, чието бягство от робство я превръща в един от най-големите герои на Америка.

Сърша Ронан пък играе в адаптация по класиката на Луиза Мей Олкът „Малки жени”. Тя разказва за нещо, което трудно се вижда в днешно време - четири сестри, които не търсят богати мъже.

Най-любопитните моменти от червения килим (ОБНОВЯВА СЕ)

При мъжете за приза за главна роля ще се бори Антонио Бандерас за ролята си в „Болка и величие”. Номиниран е и Леонардо ди Каприо  за приказката на Куентин Тарантино  „Имало едно време… в Холивуд” - половин комедия, с ярки петна от кръв и дълбок поклон към златните години на Холивуд.

Адам Драйвър посяга към „Оскара” с ролята си в „Брачна история”, където играе бившия съпруг на героинята на Скарлет Йохансон.

Големият фаворит тук, който оставя другите почти без надежда, е Хоакин Финикс, който направи един брутален и гениален Жокер.

Номиниран е и Джонатан Прайс за „Двамата папи”, в който си партнира с Антъни Хопкинс. Филмът разказва реалната история на папа Бенедикт 16 и папа Франциск. И докато Прайс е в главната категория, Антъни Хопкинс е с номинация за поддържащата си роля в лентата.

Ето кои други актьори ще се състезават за първото място в категорията "Най-добър актьор в поддържаща роля":

Антъни Хопкинс за ролята му в  „Двамата папи"

Том Ханкс за  филма „Хубав ден в квартала”

Ал Пачино за „Ирландецът”

Джо Пеши за „Ирландецът”

Брад Пит за  „Имало едно време… в Холивуд”

Номинациите за най-добра актриса в поддържаща роля

Лора Дърн  за играта си в „Брачна история”

Скарлет Йохансон от лентата „Джоджо Заека”

Флорънс Пу  с филма  „Малки жени”

Марго Роби за превъплъщението си в „Бомба със закъснител”

Кати Бейтс със „Случаят „Ричард Джуъл”

Номинации за най-добър филм:

„Жокера” е филмът с най-много номинации тази година - цели 11! Той е сред най-обсъжданите ленти на годината. Жанрът е психологически трилър, но всъщност е много повече. Служи като предистория за живота на най-популярния злодей от комиксите за Батман - ухиления психопат Жокера. Откъде тръгва той и какво го е тласнало да тръгне по пътя на насилието, лудостта и хаоса? Факторът, който прави „Жокера” толкова впечатляващ, е безупречното превъплъщение на актьора Хоакин Финикс в героя.

„ОСКАРИ” 2020: Звездните гости минават по червения килим (ГАЛЕРИЯ)

„Имало едно време… в Холивуд” е деветият филм на Тарантино. Заслужи си 10 номинации за „Оскар”. Сценарият на комедията е писан от самият Тарантино, а в главните роли са титаничните Леонардо Ди Каприо и Брад Пит, които забъркват коктейл от талант, въображение, метафори, детайли и носталгия. Ди Каприо е в ролята на залязваща уестърн звезда, а Пит е неговият дубльор. Критиците наричат лентата  „епопея на Холивуд, която е разказана през изгрева и залеза на две кариери в едни много, много различни години на Холивуд”.

„Пълно ускорение” е биографична екшън драма. Около 1960-а в автомобилните състезания „Ферари” и италианците взимат купа след купа. „Форд” решават да сглобят американски двигател, който да ги победи в 24-часовия тур Льо Ман и точно тази истинска история е горивото на филма. Разказ за съперничеството, вдъхновен от едно приятелство.

„Брачна история” е дело на Ноа Баумбах, познат като съвременния майстор на романтичната комедия. В центъра на историята е двойка - Чарли ( изигран от страхотния Адам Драйвър) и Никол (Скарлет Йохансон). Героите са хора от театъра – той е режисьор, а тя - актриса. Развеждат се по взаимно съгласие, но не съвсем без драма – особено за 8-годишния им син Хенри. Мнозина описват лентата като разтърсващ разказ за един опустошителен развод.

„Джоджо заека” е черна комедия. Историята разказва за Йоханес Белцер - на галено Джоджо - 10-годишно момче без много приятели, но с фанатична привързаност към идеологията на нацизма. Той си има въображаем приятел, който е самият Адолф Хитлер. Джоджо Заека предлага груб хумор, но и хваща за гърлото с жестокостта на войната. Комбинация на крайности,  разказана през погледа на 10-годишен нацист, който вярва, че евреите са изначално зли, имат рога и могат да четат мисли.

„Малки жени” е по класическата литературна творба на Луиза Мей Олкът, която е преживяла доста екранизации до момента. След края на Гражданската война, четирите сестри Марч се впускат в приключения заради традиционните за епохата и възрастта проблеми - сватба или кариера, любов и съзряване. Актьорският състав е фантастичен -  Сърша Ронан, Ема Уотсън, Флорънс Пю, Лора Дърн. И за пълен разкош - богатата леля е изиграна от Мерил Стрийп!

Предизвестени ли са победителите на „Оскарите"?

Военният епос „1917” е дело на страхотния режисьор сър Сам Мендес,който дари света с култовия „Американски прелести”. Разказва историята за двама британски войници през Първата световна война на мисия да предотвратят атака, която би отнела живота на стотици техни бойни другари. Любопитно е, че Сам Мендес е базирал филма на разказите на негов дядо, който е участвал във войната. Главните роли са поверени на сравнително непопулярни лица - Дийн-Чарлз Чапман и Джордж МакКей, докато във второстепенни герои са Колин Фърт, Бенедикт Къмбърбач и Марк Стронг.

Сред най-големите изненади и фаворити на 2019-а е южнокорейският филм „Паразит”. Режисьор е 50-годишният Пон Джун Хо, жанрът е черна комедия, разказваща за бедното, неамбициозно семейство Ким, живеещо в мазе. Съдбата им се усмихва и те виждат страхотна възможност с измама да се възползват от по-богато семейство и го правят успешно, но както винаги, нещо се обърква.

„Ирландецът” е майсторският разказ на Мартин Скорсезе. Той събра на едно място неудържимите  Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Джо Пеши, Харви Кайтел и Рей Романо. Това е най-мащабният киноопит за реалистично подмладяване чрез компютърна графика. Целта е да се подмладят актьорите, за да могат да изиграят няколко различни възрасти. Гангстерската драма е базирана на биографичният бестселър за живота на Франк Шийрън „Ирландецът”, изигран брилянтно от Де Ниро. Платформата „Нетфликс” е единствената, която подкрепи Скорсезе в екранизацията му с нескромните 170 млн. долара.

ВСИЧКО ЗА "ОСКАРИТЕ" ЧЕТЕТЕ ТУК