Те се опасяват, че ще ги глобяват за липса на винетки в населените места

Стотици жители на плевенски села излязоха на протест срещу тол системата. Хората настояват част от републиканските пътища да станат общински и така да бъдат освободени от винетна такса. Стигна се и до блокада на първокласни пътища.

ВИНЕТКА ЗАРАДИ 200 МЕТРА? Седем села излизат на протест

 

 

 

 

„Жителите на 8 населени места не желаят да има винетка до тях. Искаме яснота. Хората се информират по социалните мрежи и по камерите, които са сложени точно на табелата за Брестовец. Те смятат, че устройствата снимат за винетка и ще получат актове. Лошото е, че камерата е сложена точно на табелата, а хората, които искат да стигнат до имотите си, трябва задължително да минат под нея”, обясни Радослав Иванов, председател на Сдружението на българските общини.

Протест в Нови Искър заради винетките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Представителят на "БГ тол" Даниел Йорданов потвърди, че има камера, разположена в рамка над село Брестовец. „Тя е в населено място, поради което снимките от нея няма да бъдат използвани за издаване на електронни фишове”, успокои той и допълни, че хората, които пътуват по отсечката, трябва да имат електронна винетка.

Протест в Нови Искър заради винетките (ВИДЕО+СНИМКИ)

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обясни, че към този момент няма постъпки за изключване на пътя от републиканската мрежа. „Това става с решение на Общинския съвет”, уточни Петров.

Кметът на Плевен отказва да поеме издръжката на тези пътища. „Община Плевен не е обсъждала и общински съвет Плевен не обсъждал и чисто финансово, ние нямаме възможност да поддържаме тези допълнителни десетки километра републиканска мрежа”, заяви Георг Спартански.

А докато се реши проблема от БГ ТОЛ обещаха, че няма да има техни автомобили, които да глобяват хората.

Повече по темата гледайте във видеоматериалите