Хората недоволстват от въвеждането на винетната такса за Северната скоростна тангента

Затворени пътища и гневни хора заради изненадващи глоби за винетки. Основни трасета в София неочаквано се оказаха платени.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Тази вечер жители на Нови Искър спряха движението, защото  се оказа, че трябва да си плащат за минаване по Северната тангента. Местните заплашват, че ще спрат и влака, който минава през Нови Искър.

САМО ЗА ДЕН: Хванаха 805 шофьори без винетки с камерите на тол системата (ВИДЕО)

Информацията, че винетки ще трябва и за Северната скоростна тангента изкара десетки жители на Нови Искър на протест.  

„Няма официално казано откога. Хората казват, че от вчера се снима по тангентата, по Околовръстното, аз откъдето и да мина трябва да плащам винетка”, коментира протестиращ жител на Нови Искър.

„Не може да излизам от Нови Искър, за да ходя на работа в Требич и да ми искат винетка”, смята друг протестиращ.

Недоволните граждани блокираха и движението в района. Автобусите на градския транспорт и пътниците се оказаха в капан.

Разтревожени са и от бизнеса. Григор Панчев прави превози по „Цариградско шосе”, съвсем близо до изхода на София.

„За има и няма 500 м, трябва да плащаме винетки, от вчера искат да се плаща винетки за тези 500 м от складовата база дотук”, обяснява Григор Панчев.

Винетката за отделни отсечки край София дълго време беше под въпрос. Преди година обаче премиерът нареди да не се плаща за участъка, който води до населени места в столичната община.

От столичната община твърдят, че винетка не е нужна, защото с АПИ си стиснали ръцете за поддръжката на републиканските пътища, които водят до населено място.

„Това споразумение на практика вече е направено, предстои неговото официализиране. Не би следвало хората да бъдат санкционирани”, заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и туризъм в СОС.

От фирма BG TOLL заявиха, че тепърва ще се договаря как проблемът да бъде решен. А дотогава шофьорите ще бъдат снимани и глобявани. Затова жителите на близките до София населени заплашиха с нови протести и блокиране на пътища.