Това обяви в "Здравей, България" експертът в Националното тол управление доц. Георги Балабанов

805 водачи, които са шофирали без винетка, са установени само за вчерашния ден. Това съобщи в ефира на „Здравей, България” доц. Георги Балабанов, експерт в Националното тол управление.

ОТ ДНЕС: Глобяват ни за липса на електронна винетка чрез камерите на тол системата

Той допълни, че в страната са поставени 295 стационарни рамки с по 2 или 3 камери, в зависимост от това колко са пътните ленти. Те покриват 10 800 км от републиканската пътна мрежа.

Превозвачи: Потребителят ще плаща тол системата

 

 

 

Доц. Балабанов обясни и как се процедира, ако шофьор бъде хванат в нарушение. „Опциите са две. Ако в рамките на деня той бъде спрян от патрул на Националното тол управление, може да заплати компенсаторна такса. Плащането става единствено с банкова карта – дебитна или кредитна. Ако нарушителят откаже да плати, му се съставя акт за административно нарушение и заплаща максималната тол такса за лек автомобил, която е 10 лева. Ако автомобилът не бъде спрян от наш автомобил, в края на деня му се генерира електронен фиш. Той се изпраща по пощата и нарушителят разполага с 14-дневен срок да плати компенсаторната такса. Ако откаже да го направи, му се налага по-високата санкция - 300 лева”, уточни експертът. 

Превозвачи и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата (ВИДЕО)

Същевременно се оказа, че по Северната тангента на столицата, както и по пътищата до Банкя и Панчарево, се преминава само с винетка. Точно обратното беше обещано от властта и АПИ преди 1 година.

 Информацията, за това отново идва от Георги Балабанов от BG TOLL. От Столична община казват, че не би трябвало да се плащат глоби от шофьорите по такива спорни пътища.

 За Северната скоростна тангента дълго се спореше, дали да има винетка, или не. От Столичната община твърдят, че са се споразумели с пътната агенция да ги компенсират за поддръжката на пътища, които водят до населено място, но са част от републиканската пътна мрежа. Затова от хората не трябвало да се изисква винетка. 

 „Това споразумение на практика вече е направено, предстои неговото официализиране. Не би следвало хората да бъдат санкционирани”, заяви Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт и туризъм в СОС.

 Трасета, за които задължителната винетка трябва да се уточнява, има и на други места в страната, съобщиха от фирма BG TOLL пред bTV.

 Да не се плаща за Северната скоростна тангента, която води до населени места в столичната община, премиерът нареди още в началото на миналата година. Според инфомацията от BG TOLL обаче да не се изискват винетки по някои пътища в София тепърва предстои да бъде договорено.

Репортери: Вероника Димитрова, Златина Зехирова