Протестите се отменят, но стачната готовност остава

Националната транспортна стачка, готвена за понеделник, се отменя. Това е резултатът от спешната среща между премиера Бойко Борисов и транспортния бранш.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с превозвачите

Превозвачите бяха недоволни от обхвата и цените на новата ТОЛ система. Срещата при премиера продължи близо 2 часа. На нея двете страни се договориха за тримесечен тестов период, който влиза в сила от 1 март.

 

В следващите 3 месеца камионите ще се движат по тарифите, предложени от превозвачите, а второкласните пътища ще отпаднат.

„Другата седмица ще имаме среща, за да обсъдим това, което може да се направи за следващия програмен период. Досега браншът беше изключен от възможност за участие в програмите. Имаме потвърждение за инкриминирането на нерегламентирания превоз”, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. „Да, протестът се отлага. Най-малко с три месеца. В момента наистина са поети конкретни ангажименти с конкретни срокове”, допълни тя.

Превозвачи: Потребителят ще плаща тол системата

„Изтъкнахме пред премиера всички наши опасения и изложихме аргументите си по отношение на функциониране на ТОЛ системата. Срещнахме разбиране. Ние също поехме ангажимент до 1 март да осигурим всички условия, за да заработи тол системата", поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

„Юни месец – разбор, за да видим какви са фактите. Имаме спор по това какви суми ще се съберат от тези тарифи и тези, които вече бяха приети на Министерски съвет. Ще видим в реално време кой е прав спора. Приемаме като отстъпка 3 месеца да работим с тарифите, които браншовите организации предложиха”, заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Според разчетите приходите за година трябва да са около 450 милиона лева. Редуцира се обаче обхвата на пътищата с платено преминаване. След днешната среща се реши, че от такси отпадат близо 3000 км второкласни пътища.

„Решението, което днес се взе, беше единственото правилно и работещо решение. А не силово да се налагана определена тарифа, определен обхват на пътища, за да може наистина на първи март системата да тръгне по ефективен начин”, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Ако финансовите очакванията не се оправдаят, в началото на юни предстои нова голяма среща и обсъждане на нови тарифи. А от транспортния бранш дадоха уверение, че до старта на ТОЛ системата всички превозни средства над 3,5 тона, малките и големите автобусите ще са оборудвани с необходимата техника.

 

Новите по-ниски цени за ТОЛ системата ще бъдат публикувани за обществено обсъждане в понеделник. Месец след това предстои и утвърждаването им от Министерски съвет.