Ще плаща пътникът, който ползва тази услуга, категорична е Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи

„Освен заради размера и обхвата на тол системата, протестните си действия са и срещу други основни проблеми в бранша – нерегламентираните превози, липсата на европейско финансиране и неправилното разпределение на средствата за субсидиране”. Това заяви в ефира на „Здравей, България” Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи в коментар на готвените от автобусните превозвачи демонстрации.

Автобусните превозвачи излизат на протест (ВИДЕО)

“Не е необходимо да въведем тол система, за да спрем да работим. Ако не решим основните проблеми, пред които сме изправени, тол система няма да ни бъде необходима. Тя е капката, която преля чашата. Но ние бяхме обявили протеста си, много преди да стане ясно какви ще бъдат окончателните цени”, каза тя.

С колко и откога ще се повишат тол таксите?

„Разговорите, които водихме с МРРБ, останаха без резултат. Нито едно от нашите предложения не беше прието. Въпреки че те заявиха категорично, че автобусите, които осъществяват социална услуга и извършват обществен превоз на пътници по редовни линии, ще бъдат освободени от тол системата”, заяви Милтенова.

„В момента се пазарим за някакви цени. Абсолютно безпредметно е това нещо, при условие че бяха поети конкретни ангажименти от премиера Борисов. Тогава беше казано, че за автобусния транспорт ще бъдат приети различни цени и те ще бъде освободени от тол такси. Това беше обещано на пресконференция. В много европейски страни автобусите са на нулева ставка”, добави тя.

„Общественият превоз на пътници се възлага по закона за обществените поръчки. Знаете, че когато се възложи един такъв превоз, цените не подлежат на предоговаряне.Тоест в момента колегите, които са сключили договори по тези направления, не могат да увеличат цените на билета.  От друга страна, ако тези цени се увеличат, превозвачите няма да плащат. Ще плаща пътникът, който ползва тази услуга. Трябва да бъде ясно, че потребители ще плащат тази тол система”, категорична е Милтенова.

Целия разговор с Магдалена Милтенова гледайте във видеото.