Как ще повлияе то на цените на стоките и автобусните билети?

Нов вариант за обхвата и цените на тол системата ще бъде обсъден до няколко седмици. За това се разбраха на среща премиерът Бойко Борисов и превозвачите, след като от бранша атакуваха държавата заради предложения размер на тол таксите. Те предупредиха за шоково поскъпване на транспортните услуги, стоките и билетите за междуградските автобуси.

Първоначалните планове бяха още от 16 август автобусните и тежкотоварните превозвачи да плащат за изминато разстояние, а не както досега - с време. След срещата стана ясно, че реално новите тол такси ще се плащат от ноември, а за тези три месеца системата реално ще бъде тествана с бордовите устройства, които ще се монтират във всеки автобус и тир. 

„На този етап сме доволни от факта, че постигнахме договаряне. Беше много важно да има реално тестване на системата. Така ще видим в реални условия как ще се случат нещата и какви суми ще бъдат необходими. Периодът между 16 август и 16 ноември ще бъде тестов. Системата ще работи, но няма да се заплаща”, заяви в ефира на „Здравей, България”  председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

ТОЛ СИСТЕМАТА: Такси ще се плащат за магистрали и скоростни пътища

Според члена на Съюза на международните превозвачи Георги Цанков справедливият вариант за превозвачите е немският модел. „При него таксите са определени по различни начини, в зависимост от размера на тежкотоварните превозни средства. При сегашния вариант транспортната услуга ще се оскъпи с повече от 35%. Цената на пътната такса надвишава цената на горивото на километър. Никъде в Европа не е така”, коментира Цанков.

Магдалена Милтенова поясни, че размерът на таксите за различните населени места ще бъде различна.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.