Те са недоволни от въвеждането на тол системата

Автобусни превозвачи излизат на протест. Фирмите заплашиха, че от януари спират превозите на пътници, ако не бъдат чути исканията им. Сред тях са ефективни мерки за борба със сивия сектор и по-високи субсидии за превоз до малки населени места. От бранша настояват да не бъдат включвани в бъдещата ТОЛ система.

ПРЕВОЗВАЧИ НА ПРОТЕСТ: Автобусният бранш започва символична стачка

До края на годината недоволството ще е символично - с плакат, залепен на предното стъкло на автобусите. Собственикът на транспортна фирма Румен Христов също се включва в демонстрацията. Автобусите му свързват Бургас с жителите на 4-ри общини. Мъжът твърди, че от години работи на загуба и скоро трябва да се раздели с част от служителите си.

„Ние обслужваме голяма част от населените места на Созопол, всички населени места в Малко Търново и цялата община Карнобат. Транспортното обслужване ще трябва да приключи, съответно персоналът ни да остане без работа”, каза Румен Христов.

 

Пътниците могат да останат без достъп до областния град. От бранша твърдят, че ситуацията в Бургаско се повтаря в близо 4 000 населени места у нас, в които живеят под 500 души. За тях държавата не плаща компенсации, а фирмите ежедневно губят пари от превозите до там.

„Вие ако нямате достъп до общинския център, за да можете да отидете на работа, да си закупите лекарства, няма как да живеете в тези населени места. Ние не носим отговорност за демографската криза, за да страдаме от това нещо”, обясни Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Няколко фирми във Враца, Шумен и Видин вече са прекратили обиколките си в малките села.

„Ние наистина сме поставени в една ситуация, в която хората масово се отказват да извършват обществен превоз на пътници”, добави Милтенова.

Над 70% от българите смятат за справедливо камионите и автобусите да плащат по-високи пътни такси

Селата от цялата община Криводол вече са подминавани от автобусите за Враца. Само спирката в село Ботуня напомня, че някога е минавал рейс.

Нерегламентираният превоз на пътници и лишаването от европейски фондове също допринасят за кризата, твърдят превозвачите. ТОЛ таксите допълнително ще оскъпят превозите, пресмятят от бранша.

„Ако не решим тези проблеми, просто няма да имаме нужда от ТОЛ система, защото няма да се движим по републиканските пътища”, заключи Милтенова.

Срокът, който превозвачите дават на държавата, е 13-ти януари. След това са категорични, че автобусите остават в гаражите.