Нарушителите ще имат възможност да платят на място

От днес шофьорите на автомобили без валидна електронна винетка ще бъдат глобявани и чрез камерите на тол системата. Нарушителите ще бъдат снимани, но ако след това бъдат спрени и платят на място, ще могат да използват отстъпка.

32-ма са служителите, които в понеделник обработваха нарушения от общо 295 камери.

„Една седмица преди това се правиха първоначалните настройки. Още от втория ден тя тръгна съвсем нормално”, каза Кристиян Кръстев, специалист към тол системата.

АПИ представи тол системата пред транспортния бранш

Ако се окаже, че шофьор е в нарушение, регистрационният му номер се подава към патрулиращите.

„Може да бъде проверен до края на деня от мобилен екип, а след 12 часа ще бъде генериран електронен фиш, ако не е проверен до този момент”, посочи Кръстев.  

В първия ден на интензивен контрол системата прави грешки. „Виждаме, че системата е разпознала един грешен символ, което ще коригираме. Идеята е да не се допускат автоматични грешки от системата”, добави Кръстев.

Превозвачи и правителство се договориха за тримесечен тестов период на тол системата (ВИДЕО)

След издаването на фиша на стойност 300 лева, той тръгва по пощата към собственика на заснетия автомобил. Шефът на тол управлението разясни процедурата.

„Ако става дума за собственост на фирма, трябва да реши дали да прехвърли отговорността към водача или да я поеме. Има право да обжалва в съответното областно пътно управление”, обясни проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ.

Има и 14-дневен срок след получаването на фиша, в който може да се плати по банков път такса от 70 лева.

От 1 март камерите на тол управлението ще започнат да засичат за липса на винетки не само леки, но и тежкотоварни автомобили.