12-тонната камбана е замлъкнала преди повече от година

12-тонната камбана на Шипченския манастир повече от година е замлъкнала. Причината е, че се руши уникалната 53-метрова кула върху която се намира. От Старозагорската митрополия  набират средства за възстановяването й.

„Има компрометирани части в камбанарията на храм–паметника „Рождество”, намиращо се в дворите на Шипченския манастир. Храм, който ни е завещан от нашите деди”, каза старозагорски митрополит Киприан.

Конструктивното състояние на кулата е наистина много тревожно. Преди две години започнаха да падат парчета от зидарията на колоните и на корнизите. Специалисти направиха оглед.

„Цялата тежест на всички камбани е над 45 тона, така че това е вторият съществен фактор, който оказва влияние на носещата конструкция”, обясни архитект Петър Влахов.

Пет български манастира ще бъдат обновени със средства от ЕС

„И наистина необходимостта да се направи ремонт на камбанарията е голяма, защото преди 10 години балтийска фирма е направила, но не достатъчно качествен ремонт. В момента наистина има елементи, които падат от нея”, каза още Киприан.

Шипченският манастир е паметник на културата от национално значение. Той е част от стоте национални туристически обекта, като ежедневно хиляди туристи го посещават. Самият храм е изграден с дарения. Инициативата за неговото построяване е на граф Николай Игнатиев и Олга Скобелева. Строежът завършва през 1902 г. С годините кулата се руши заради високата влажност, рязката промяна в климатичните условия и вибрациите от камбаните.

Започва ремонт на Паметника на Шипка (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Има пукнатини с дълбочина от 3 до 5 см. По цялата периферия на носещите колони на камбанарията, което е наистина обезпокоително. Това не значи, че камбанарията ще падне сега, но все пак това е носеща конструкция на камбанарията която е с височина около 50 метра”, каза Влахов.

Къщата на създателя на Морската градина във Варна се превърна в сметище

Сега предстои ново обследване на кулата. След  запитване, австрийска компания е направила анализ и е препоръчала точните химически вещества, с които да се запечата кулата. Те могат да изработят и тухли с идентична структура, като тези с които е построена кулата преди 120 години.

„Обърнахме се на два пъти към президента, към министър-председателя на Република България, за помощ и чакаме”, каза още митрополит Киприан.

Старозагорската митрополияе открила специална дарителска сметка,за да се съберат пари за ремонта. Нужни са 1 милион лева за спасяване на българската светиня.

Всеки, който желае, може да помогне по следния начин:

Банка ДСК, Стара Загора

Фонд „Църкви и Манастири“

IBAN: BG84STSA93000005734285

BIG: STSABGSF

С изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

Репортер: Георги Манев