Празничният строй бе приет от началника на Плевенския гарнизон

Тържественият ритуал по случай Трети март в Плевен започна с военни почести от представителна част на новото Военно въздушно училище "Георги Бенковски", което се очаква скоро да открие факултет и в Плевен.

142 ГОДИНИ СВОБОДА: България чества националния си празник

Празничният строй бе приет от началника на Плевенския гарнизон, бригаден генерал Юлиян Радойски - ректор на ВВВУ. С изпълнение химна на България бе издигнато националното знаме. Сред гостите бяха представители на дипломатически мисии, депутати, ръководители на регионални и общински институции, хиляди граждани. Сред тях бяха ученически гвардейски взвод и отряди "Млади възрожденци".

ПОЧИТ КЪМ ГЕРОИТЕ: Тържествени церемонии в София и на Шипка (ВИДЕО+СНИМКИ)

Плевенският митрополит Игнатий отслужи панихида за загиналите за освобождението на България и за убития руски император Александър Втори пред параклиса-мавзолей "Свети Георги Победоносец". Слова по случай националния празник произнесоха кметът на Плевен Георг Спартански и областният управител Мирослав Петров. Поднесени бяха венци и цветя на признателност. Всички се поклониха пред паметника и Вечния огън. Прозвуча националният химн, изпълнен от Общинския духов оркестър.

ГОРДОСТ: Известни българи рецитират "Опълченците на Шипка" (ВИДЕО)

През целия ден Плевенската панорама и музеите в Плевен приемат гости от цялата страна със свободен вход. В Панорамата е подредена изложба от националния конкурс "Освобождението", а в къщата-музей "Цар Освободител Александър Втори" - реликви от бойното поле при Плевен от 1877 г.

В 16.00 ч. на площада пред Панорамата предстои тържество с патриотични песни и танци по случай 142 години от Освобождението на България, организирано от гражданското сдружение "Рицари без броня".