Българско семейство, контактувало с италианци с коронавирус, е настанено във ВМА

"Всички проби за наличие на коронавирус у нас са отрицателни", съобщи на редовния сутрешен брифинг пред ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, началник на Академията. Тази нощ в лечебното заведение са приети девет души. Сред тях са и двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина.

"Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци, гостували в продължение на два дни на българското семейство. Преди това са предупредили, че са болни", допълни ген. Мутафчийски. През нощта е приет и японски гражданин с грипоподобни симптоми и с много висока температура.

Световната банка отпуска спешно 12 милиарда долара за борба с коронавируса

Относно слуховете, че в България вече има болен от коронавирус, но това се крие, ген. Мутафчийски съобщи: "Стремим се да се абстрахираме от обвинения в неофициални медии. Затова държа да кажа, че пробите за наличие на коронавирус се изследват в лабораторията на ВМА и след това - в Националната референтна лаборатория. После се разменят между двете лаборатории за по-голяма сигурност". Пробите на приетите тази нощ пациенти се очакват в късния следобед.

Първи смъртен случай от коронавирус в Испания

"Вече 77 страни по света обявиха наличието на коронавируса, но над 20 държави задържаха случаите на заразени до един човек", допълни началникът на ВМА.

МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА: Иран пусна временно 54 000 затворници

Ген. Мутафчийски припомни, че най-голяма опасност за здравната система у нас остава сезонният грип, който изтощава медицинските ресурси и в болниците, и в лабораториите.

 

 

"От грип "Б" в момента боледуват основно децата от 5 до 14-годишна възраст", каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев. За София няма ниво на епидемична ситуация, но в някои общини на София област е обявена грипна епидемия.

"Мерките срещу коронавирус са същите като мерките срещу грип. Смъртността при коронавирус е по-голяма. Не трябва да се изпада в паника", подчерта проф.Кантарджиев.

Вирусът от тип „Б” засяга голяма част от децата

"Световната здравна организация вчера решително подкрепи мерките, които се взимат в Китай и препоръча да се взимат същите в Европа. Всички, които ние препоръчваме за България, са съотносими към световните", каза още Мутафчийски. Той припомни, че ще се разшири кръгът на тестваните хора, тъй като съществува риск да има заразени с коронавурс в България.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК