Расте броят на заразените и починалите от вируса по цял свят

Световната банка отпуска спешно 12 милиарда долара, за да се помогне на държавите в борбата с епидемията от коронавирус. Сумата трябва да смекчи и икономическите последици.

Първи смъртен случай от коронавирус в Испания

Междувременно расте броят на починалите от новото заболяване в Италия и те вече са 79. Четвърти смъртен случай е регистриран във Франция. Десетки хиляди ученици в засегнатите френски райони остават по домовете си. 

Броят на заразените с новия коронавирус в Германия нарасна за един ден с 44 и достигна до 240 души. Това съобщи в сряда научно-излседователският институт Роберт Кох, предава агенция "Фокус".

Най-много заразени – 111 - са в западната провинция Северен Рейн – Вестфалия. Регистрирани са случаи в 15 от 16-те провинции.

Както заявяват от научни институт, веригите за предаване на вируса в Германия могат да бъдат проследени в огромната част от случаите. Рискът от инфекция остава умерен.

Китай отбеляза леко намаляване на новите случаи на заразени с вируса. Днес властите съобщиха за 119 нови случая - спад в сравнение със 125-те, за които беше съобщено вчера. От COVID-19 са починали още 38 души, с което смъртните случаи в континентален Китай стават 2981.

МЕРКИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА: Иран пусна временно 54 000 затворници

В страната има най-много случаи на заразени с новия коронавирус - 80 270. В Ухан, откъдето тръгна болестта, още 1859 души са излекувани и изписани от болница, но остават под двуседмична карантина. Тъй като броят на новопостъпилите в болница е по-малък от изписаните, властите на провинция Хубей казаха, че планират да затворят някои от полевите болници, които бяха създадени в последните седмици за справяне с големия поток от пациенти.

Аржентина и Чили вчера потвърдиха първите си случаи на заразяване с коронавируса. С тях заразените в Латинска Америка стават 20. Аржентинският пациент се е върнал на 1 март от пътуване в Северна Италия, чилийският случай също е човек, пътувал до Европа. Обединените арабски емирства обявиха, че от неделя затварят за четири седмици училищата и висшите учебни заведения заради коронавируса. Целта е да се спре разпространението му. Затова се изтегля началото на пролетната ваканция, която би трябвало да започне на 29 март и да продължи до 12 април. В ОАЕ двама руснаци са се заразили с коронавируса. Те са били в контакт с участници във колоездачно състезание, у които беше открит новия вирус.

Ген. Mутафчийски: Все още няма регистриран случай на коронавирус у нас

Южна Корея съобщи за нови 600 случая на заразяване с коронавирус и за два нови смъртни случая. С това общият брой на заразените в Южна Корея достигна 4812, а смъртните случаи станаха 28. Южнокорейският президент Мун Дже-ин отмени планирани за средата на този месец свои посещения в Обединените арабски емирства, Египет и Турция заради коронавируса, съобщи южнокорейското президентство.

Броят на заразените с коронавирус в Япония достигна 1000 души. 706 от заразените са пасажери от круизния кораб "Даймънд принсес". Смъртните случаи са 12, уточни японското министерство на здравеопазването. Говорител на японското правителство съобщи днес, че Япония ще продължи по план подготовките за Летните олимпийски игри тази година въпреки спекулациите, че те може да бъдат отложени заради заплахата от коронавируса. 15 италиански граждани са дали положителни проби при тест за коронавируса в Индия.

Психолог: Шегуването с коронавируса помага да не се поддадем на паниката

Осми случай на коронавируса (Covid-19) е бил потвърден в Гърция. Става въпрос за гръцки гражданин, който е бил в близък контакт с петия потвърден случай, който в момента е изолиран в референтна болница в Солун. Положителната проба е диагностицирана в лабораторията по микробиология на Медицинския факултет на Солунския университет "Аристотел".

Полша обяви днес за първия случай на коронавирус на своя територия, предаде Франс прес.
Става дума за мъж, който е имал престой в Германия. Заразеният не принадлежи към някоя от рисковите групи, заяви на пресконференция полският министър на здравеопазването Лукаш Шумовски, имайки предвид, че болният не е възрастен.

Общо 68 души са приети в болница в Полша, за да бъдат изследвани за коронавирус, а около 500 са поставени под карантина, каза още Шумовски. Служител на компания Амазон в американския град Сиатъл е поставен под карантина, след като е дал положителна проба за коронавирус.

Коронавирусът със 150 мутации

Компанията съобщи, че служителят си е тръгнал от работа и се е прибрал вкъщи, след като се е почувствал зле на 25 февруари, и оттогава не се е връщал на работа. Колегите му, които са били в пряк контакт с него, са предупредени за рисковете от предаване на вируса. Амазон съветва служителите си, които проявят симптоми на коронавируса, да си стоят у дома и да се обърнат към лекар, подчертавайки, че здравето на хората е приоритет. Амазон има 50 000 служители в Сиатъл, където се намира световната централа на компанията.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Германия нарасна днес на 240 - с 44 за едно денонощие. За заразени жители съобщават 15 от 16-те германски провинции. Най-засегната е провинция Северен Рейн-Вестфалия със 111 случая, каза институтът. До момента в Германия не е регистриран смъртен случай от коронавируса. При почти всички засегнати може да се проследи веригата на предаване на вируса. Рискът обаче от заразяване остава умерен. По данни на Световната здравна организация броят на потвърдените случаи на вируса Ковид-19 по света извън Китай надвишава 10 500, а починалите са повече от 160.

Белгия обяви тази сутрин 10 нови случая на заразени с коронавируса и така от началото на седмицата новооткритите носители на заразата стават 18. От понеделник насам са били изследвани близо 1000 души.

Коронавирусът със 150 мутации

Белгийският министър на здравеопазването Маги де Блок призова за хладнокръвие и отбеляза, че лекарите и аптекарите не следва да се поддават на паника. Де Блок говори днес пред комисия на Федералния парламент и посочи, че е сред малцината здравни министри в ЕС, възразили да се изпращат предпазни маски за Китай. Тя отказа да уточни с колко предпазни маски разполага Белгия, но поясни, че в Китай се чувства недостиг на предпазни средства срещу разпространението на вируса.

Очаква се по-късно днес белгийските власти да представят списък за уеднаквени национални мерки за пресичането на заразата. Досега националните, международните и регионалните институции в страната преценяват самостоятелно какви действия да предприемат. Някои от тях въвеждат чувствителни ограничения, докато други наблягат на самосъзнанието на хората и улесняват поддържането на лична хигиена на обществени места.

Случаите на новия коронавируса в Индия вече са 28. Сред заразените са 16 италианци, дали положителна проба за вируса. Броят на заразените във втората най-многолюдна страна в света в понеделник беше само шест. Американските разузнавателни служби следят внимателно разпространението на коронавируса в Индия поради опасения как биха се справили индийските власти с евентуална епидемия.

Китай забрани компютърна игра за "разработване" на опасна епидемия

Италианските туристи, дали положителна проба за вируса, са поставени под карантина. Премиерът Нарендра Моди няма да участва в традиционните церемонии по случай пролетния "празник на цветовете" Холи.

Моди изтъкна, че решението му е продиктувано от съветите на експерти хората да не участват в големи събирания заради опасенията във връзка с разпространението на коронавируса. Той за първи път няма да участва в тържествата по случай празника Холи, откакто стана премиер през 2014 г.

Холи е един от най-известните индийски празници. Индийците в страната и по целия свят го отбелязват, като се посипват един друг с цветни прахове и се заливат с оцветена вода.

Ирак съобщи за първи смъртен случай вследствие на новия коронавирус, който е първи и в Арабския свят. Става въпрос за 70-годишен мъж, религиозен служител в джамия, починал в град Сулеймания, в полуавтономния кюрдски регион в северната част на страната.
Потвърдените случаи на вируса в Ирак са най-малко 31. Повечето от тях са в столицата Багдад и в градовете Киркук и Сулеймания. Първият регистриран заразен в страната беше ирански студент, който учи в свещения за шиитите град Наджаф.

Кралица Елизабет с предпазни мерки срещу коронавируса?

Първият румънец, при който бе потвърдено заразяване с новия коронавирус, се смята за излекуван, след като в интервал от 24 часа е дал два отрицателни теста за наличие на "Ковид-19". Мъжът е бил изписан на 3 март. На територията на Румъния до момента са потвърдени четири случая на заболели от коронавирус. Останалите трима пациенти са настанени в Клуж-Напока и Тимишоара и са в добро състояние. Департаментът за извънредни ситуации съобщи днес, че 35 души са поставени под карантина в специализирани институции, а други 10 094 са в изолация в домашни условия и под медицинско наблюдение. Тридесет и петимата поставени под карантина в институции се проверяват за заразяване с "Ковид-19".

Първи случай на зараза с новия коронавирус беше потвърден днес в европейските институции. Говорителката на Европейската комисия Дана Спинант каза, че става дума за служител на Европейската агенция за отбраната, базирана в Брюксел.

Здравното министерство на Виетнам пусна песен с инструкции за предпазване от коронавируса (ВИДЕО)

Той се е върнал на 23 февруари от Италия. Елизабет Шофман уточни, че заразеният не е участвал в заседание, на което са присъствали 30 служители на други евроинституции.

Европейският чиновник е бил включен в данните за регистрирани на територията на Белгия заразени с новия коронавирус. Европейската агенция за отбраната беше създадена през 2004 г., за да помогне на страните членки да адаптират военния си потенциал към новите заплахи. Вчера, ЕК обяви, че проучва актуализиране на мерките си за превенция срещу разпространението на заразата с коронавируса, след като Европейският център за контрол и превенция на заболяванията, базиран в Стокхолм, повиши степента на риска.

Пациенти под наблюдение заради съмнения за коронавируса в Сливен, Силистра и Ловеч

Гръцките здравни власти обявиха девети случай на новия коронавирус в страната,. Това е вторият случай, оповестен в рамките на днешния ден. Деветият случай е гръцки гражданин, който е пътувал до Израел и до Египет. Той е настанен за лечение в референтната болница в град Патра, Югозападна Гърция. В момента здравните власти издирват хората, които са били в контакт с него

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК