Това се случва, докато страната продължава да се бори с епидемията от коронавируса

Китайските власти забраниха видеоигра, чиято цел е играчът да разработи и разпространи по света смъртоносна болест, съобщава "Фокус".

Играта Plague Inc беше изтеглена от китайския пазар за мобилни приложения, а като причина е посочено, че в нея е имало „нелегално съдържание“. Разработчиците смятат, че оттук насетне би било „много трудно“ да намерят начин да отменят забраната.

Коронавирусът със 150 мутации

Това се случва, докато Китай продължава да се бори с епидемията от коронавируса.

„Имаме много тъжни новини, които трябва да споделим с нашите китайски играчи. Току-що ни информираха, че Plague Inc има съдържание, считано за нелегално в Китай, съгласно тяхното законодателство, като играта е била премахната от китайския пазар за мобилни приложения. Ситуацията вече не зависи от нас“, казват в свое изявление от студиото разработчик.

Ген. Mутафчийски: Няма регистриран случай на коронавирус у нас

„Не знаем дали това е свързано с продължаващата епидемия от коронавируса в Китай. Но образователното значение на играта Plague Inc многократно е било отбелязвано от организации като (американския) Център за контрол и превенция на заразни болести и ние работим с големи здравни организации, за да им помогнем в борбата с разпространението на COVID-19”, казват още авторите на играта.

Разработчиците са недоволни, че китайските играчи са лишени от игра, която „кара хората да мислят и научават повече за сериозни проблеми за общественото здраве“.

Играта бързо става популярна, откакто е пусната на пазара през 2012 г. Тя е осъществила повече от 130 млн. продажби оттогава. През януари беше най-продаваното приложение в страната за месеца.

Световната банка отпуска спешно 12 милиарда долара за борба с коронавируса

Някои играчи са споделяли, че теглят и играят играта, за да се справят със страховете около вируса. 

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК