Може ли парното да поевтинее с 20 на сто?

„Новината е, че цената на природния газ няма да се определя на тримесечие, а всеки месец. Формулата няма да зависи само от цената на петрола. В този момент тарифата е с 40.3% по-ниска отколкото е била досега. Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лева икономии. Най-вероятно те ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания”. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в ефира на "Здравей, България".

КЕВР изслушва ресорния министър и държавния регулатор заради новата цена на природния газ

„Изчисленията за понижение на цената на парното са базирани на съобщението, което направи директорът на „Булгаргаз” и са изключително приблизителни. Той говореше за 40.3% намаление, което аз разположих върху цялата година, защото то започва от август 2019-а. При това положение действително се получава едно сериозно намаление на две цени - на топлинната енергия и на електрическата такава, която централите произвеждат”, заяви енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

ПО-ЕВТИН ГАЗ: Ще ни връщат ли пари за надплатени сметки?

Велев обясни, че фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Това е защото се намалява цената на самата стока природен газ, а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата. Той отбеляза, че 100% от домакинствата плащат ток и само 2.5% - газ.

С 40% ПО-ЕВТИН ГАЗ: Кога и как ще се отрази на сметките ни?

„Тези, които се отопляват на газ, ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2.5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток, за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ - най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали като субсидия, поевтиняването на парното няма да бъде толкова голямо, но пък намалението ще се отрази в сметките за ток”, добави Велев. И подчерта, че вече сме близо до средноевропейските цени на газа, но токът у нас остава най-скъп.

Целия разговор гледайте във видеото

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си