Комисията по енергетика в НС ще настоява за компенсиране със задна дата на крайните потребители

Компенсиране със задна дата на крайните потребители. За това ще настояват от Комисията по енергетика в НС, след като стана ясно, че цената на природния газ, купуван от „Газпром”, пада с 40%. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията Валентин Николов в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините”.

Николов обясни, че в четвъртък Комисията ще извика представители на енергийното министерство и КЕВР.

Цената на руския газ за България пада с 40%

„Ще разясним как я виждат цената, как я сравняват с другите цени, да видим как ще бъдат върнати парите. Доколкото знам парите ще бъдат върнати физически от „Газпром” на „Булгаргаз”, което значи, че ще разполагат с този финансов ресурс. Това ще бъде за контрагентите, които са подписали договори с „Булгаргаз”. Ще се изяснява и по какъв начин пък техните потребители ще усетят това връщане със задна дата”, каза Николов.

Теменужка Петкова: Цената на природния газ ще се определя всеки месец

По думите му онези, които имат договори с „Булгаргаз” бързо ще си върнат парите, но следващите трябва да изчакат доста решения, които трябва да се вземат от КЕВР.  

Николов обясни, че процесът по газификация върви много добре, интерконекторните връзки са почти готови, „Балкански поток” ще бъде факт още тази година.

„Реално погледнато България може да си позволи да преговаря. Преди не можехме. Имаше един доставчик и каквото каже той”, каза Николов. „Стоим много добре инфраструктурно. 80% от инфраструктурата на Балканите е съсредоточена в България. Най-хубавото е бъдещето на Ел Ен Джи терминалите. Това ще докара много нови източници на енергия в Европа”, каза Валентин Николов.