Това ще става по формула, в която е включен и пазарен елемент

„Всичко започна от споразумението, което ЕК подписа с „Газпром” през май 2018г. В рамките му „Газпром” пое ангажимент да предложи на 8 държави членки на ЕС, в това число и България, да подпишат допълнително споразумение, в което ясно да бъдат оказани условията и критериите, на база на които ще се предоговаря цената на газа. Това обясни в ефира на „Здравей, България” министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви на брифинг в Министерски съвет, че цената на природния газ за България пада с 40 на сто.За това се споразумяха след 7 месеца преговори „Булгаргаз” и „Газпром”.

Цената на руския газ за България пада с 40%

„Европа даде рамката и ангажираността на „Газпром” да се върви в тази посока, както и възможността на всяка една от държавите да търси т.нар пазарни условия, по отношение на доставката на природен газ”, добави тя.

 

 

„Това беше основният смисъл и положителен ефект от тази договореност между „Газпром” и Еврокомосията. Имаше един период от време, в което нашата цена за газа беше изключително добра. Но след 2018 година се забеляза тенденция на покачване на тази цена. Това, което ние успяхме сега да направим, е да предоговорим формулата, на база на която ще се определя цената за природния газ. Това, което българите трябва да знаят, е, че до сега тази формула беше ориентирана само на база на цена на петролните деривати. Липсваше пазарният елемент в нея. Сега във формулата е включен и пазарният елемент”, заяви Петкова.

Петкова: До края на 2025 г. ще има пълна либерализация на енергийния ни пазар (ВИДЕО)

Тя обясни, че цената на природния газ ще се определя всеки месец по дадената формула.

„Каквато е тенденцията на пазара, такава ще бъде и цената за българските потребители. Няма по-хубаво от това и това, към което всички се стреми, е цените да бъдат формирани на пазарен принцип”, смята енергийният министър.

"Топлофикация София" дължи 200 млн. лв. на "Булгаргаз"

„Потребител сте, ако ползвате парно на газ. Това е една ситуация, в която изпадаме за първи път. По отношение на цената на топлинната енергия – тя се определя от регулатора. На база на постигната договореност между „Булгаргаз” и „Газпром” и това намаление, „Булгаргаз” ще предостави на регулатора всички свои отчетни документи. След което КЕВР ще направи цена за всеки един месец от  5 август 2019 г. до настоящия момент”, обясни Теменужка Петкова.

Според нея клиентите трябва да бъдат спокойни, защото намалението на цената при всички случаи ще се усети и от крайния потребител.

Целия разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова гледайте във видеото.