Паниката около коронавируса доведе до срив на борсите

Паниката около коронавируса доведе до срив на борсите. „Уолстрийт” завърши търговията със спад на котировките, а основните индекси загубиха над 3% заради страховете за разпространението на новия коронавирус и последиците му за икономиката.

Г-7 на спешна дискусия заради коронавируса

Азиатската банка за развитие изчисли, че глобалната икономика ще претърпи загуби между 77 и 347 милиарда долара.

Първи случай на коронавирус във Ватикана

Сърбия и Словакия потвърдиха първите случаи на коронавирус. 43-годишен мъж от сръбския град Суботица, който неотдавна се е завърнал от Будапеща, е дал положителна проба. В Словакия болният е 52-годишен от столицата Братислава, който не е пътувал, но синът му е бил във Венеция. Първи случай беше регистриран зад стените на Ватикана, а Италия увеличи парите за справяне с проблема.

„Министерският съвет прие няколко мерки. Най-вече заделихме 7.5 милиарда евро да подкрепим семействата и фирмите, които се сблъскват с тази извънредна ситуация, която не е само в областта на здравеопазването, но и в икономиката”, посочи министър-председателят на Италия Джузепе Конте.

АНАТОМИЯ НА ВИРУСА: Какви са реалните рискове при заразяване с коронавирус?

Срещата на европейските посланици в Брюксел, насрочена за тази сутрин, беше отложена, а посланикът на Хърватия се постави под карантина, след като се оказа, че е била контактна със служител на Европейския съвет, дал положителна проба. Круизен кораб край Сан Франциско беше поставен под карантина след като почина пасажер.

„Центърът за контрол на заболяванията и офисът на губернатора работят съвместно с бреговата охрана, за да определят дали на борда има COVID-19. Има 2 392-ма пътници на борда и 1 100 души екипаж. 35 от тях са проявили симптоми, подобни на грип, по време на 15-дневния круиз”, коментира директорът на отдела за извънредни ситуации в Калифорния Мери Каръл.

Само за 24 часа: Нови 2241 заразени с коронавирус

12 души от екипажа на друг круизен кораб в река Нил също са дали положителна проба без да имат каквито и да било симптоми. А свещените за мюсюлманите места в Мека останаха пусти заради опасения от зараза.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА С КОРОНАВИРУСА ЧЕТЕТЕ ТУК