Здравните власти в Пловдив проверяват пътниците на всеки пристигащ полет

Засилени мерки за сигурност заради коронавируса има на всички летища в страната. Здравните власти в Пловдив проверяват пътниците на всеки пристигащ полет, най-вече от рисковите страни, в които има регистрирани случаи на заболели. Ако термокамерите засекат пасажер със симптоми на коронавирус, служителите имат готовност да реагират.

Изследват стотици хора, били контактни с пациентите с коронавирус (ВИДЕО)

Термокамера следи телесната температура, а инспектори с маски и защитни облекла проверяват пристигащите пътници на летище Пловдив. За кратко време проверките преминаха 163-ма пасажери от Москва. „Няма пътници с повишена телесна температура, няма пътник, който да пристига от зона, засегната с коронавирус в рамките на инкубационния период“, обясни д-р Милена Коларова, началник отдел Противоепидемичен контрол в РЗИ - Пловдив.

Руснаците не се притесняват от заразата в световен мащаб с коронавирус. „Аз съм рускиня и не се страхувам от коронависури. Не се боим, няма нищо страшно. Господ ни пази - Нямаме коронавирус. Добре сме, от Москва сме там също няма болни. Там е забранен, не го пускат“, сподели руска туристка.

ОКОНЧАТЕЛНО: Четирима българи са заразени с коронавирус (ВИДЕО+СНИМКИ)

В момента освен по редовната линия Пловдив-Лондон летището обслужва чартърни полети от Москва, Тел Авив, Белфаст и Измир. Полетите се считат за „рискови” и затова медици от Регионалната здравна инспекция в Пловдив измерват и ръчно температурата на всеки пътник. „ Пътникът, който е с повишена температура се приема в изолатор, там попълва формуляр и след попълване на този формуляр с линейка, която е на летището се транспортира в инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги"“, допълни д-р Коларова.

При случай на пътник с повишена температурата, той се насочва за изследвания към една от болниците в района на Пловдив.

Репортер: Илиян Велков

Коронавирусът със 150 мутации

Броят на заразените с коронавирус по света приближава 100 000

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК