От болестта досега са починали 3380 души

Броят на заразените с новия коронавирус по света достигна 98 023, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от БТА.

"Пред прага сме да достигнем 100 000 потвърдени случая", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус. Той съобщи още, че от болестта досега са починали 3380 души.
"Особено обезпокоен съм, че новият коронавирус се разпространява в страни с по-слаба здравна система, които може да не успеят да ограничат епидемията", отбеляза генералният директор на СЗО.

Сърбия, Словакия и Ватикана потвърдиха първи случаи на COVID-19 (ОБЗОР)

По данни на Университета "Джонс Хопкинс" в САЩ, както и според други оценки, броят на заразените вече е надхвърлил 100 000А. "Страните трябва да са единни в борбата с новия коронавирус, вместо да си налагат ограничения за пътуванията на реципрочна основа", призова ръководителят на спешните операции на СЗО Майк Райън.

Г-7 на спешна дискусия заради коронавируса

"Много е важно хората да разберат, че тези ограничения не действат", каза Райън, след като Япония и Южна Корея си наложиха взаимно визови ограничения. Той подчерта, че подобни мерки трябва да се въвеждат само след внимателна преценка дали съответстват на научните факти и никога не бива да траят дълго време.

АНАТОМИЯ НА ВИРУСА: Какви са реалните рискове при заразяване с коронавирус?

"Единственият начин да победим този вирус е да сме единни", допълни генералният директор на СЗО.

С близо 50 смъртни случая през последните 24 часа общият брой на починалите от новия коронавирус в Италия наближава 200. Ръководителят на националната служба за гражданска защита Анджело Борели съобщи днес за 49 починали от заболяването Ковид-19 през изминалото денонощие.

Това е най-голямото дневно увеличение на смъртните случаи, откакто бе съобщено за появата на вируса в Италия преди две седмици. Общият брой на починалите от Covid-19 в страната е достигнал 197. Заразените в Италия вече са 4636. Вчера броят им бе 3858 - увеличение от близо 800 случая за едно денонощие.

От заразените вече са напълно излекувани 523 човека спрямо 414 вчера. Италия е най-тежко засегнатата от вируса страна в Европа. Тя остава на второ място след Китай по брой починали, но по смъртни случаи отстъпи от трето на четвърто място след Китай, Южна Корея и Иран. Разпространението на заразата в Италия до голяма степен е съсредоточено в няколко огнища в северната част на страната. Потвърдени случаи обаче има във всички 20 италиански области, а починали хора - в осем.

Само за 24 часа: Нови 2241 заразени с коронавирус