Папата проведе традиционната си аудиенция в ефир

Разпространението на коронавируса в Италия доведе до затварянето на култови за страната места. Така например във Венеция вече не работи историческото кафене "Флориан" на площад "Сан Марко",което през декември ще отбележи своята 300-годишнина, съобщава в."Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Италия отпуска 25 млрд. евро за борба с коронавируса

Закрити са и много съседни кафенета, редица магазини и десетки хотели. Туристическият сектор във Венеция вече значително пострада след наводнението през ноември миналата година.

В Рим опустяха площадите, включително и "Свети Петър" във Ватикана. Традиционната седмична обща аудиенция на папа Франциск, която обикновено се провежда с участието на хиляди хора на ватиканския площад "Свети Петър" или в аудиториума "Павел Шести", днес пък се състоя в личната му библиотека в Апостолическия дворец и за първи път бе предавана пряко в ефира от редица телевизионни канали и интернет сайтове.

100 души, завърнали се от Италия, са под карантина в Монтанско

Ватиканските власти забраниха присъствието на поклонници и туристи на площада. Затова, за разлика от обичайните неделни проповеди, които се предават на големи екрани на площада, този път той остана празен. В библиотеката заедно с папата присъстваха само десетина свещеници на необходимата дистанция за безопасност - не по-малко от 1 метър. Един по един те превеждаха думите на Светия отец на няколко езика.

Също така  площад "Свети Петър" няма да бъде украсен с нидерландски цветя по време на великденската меса, както повелява традицията.  Площад "Свети Петър" традиционно бива украсен в неделята на Великден с десетки хиляди цветя - лалета, нарциси, рози или орхидеи, предоставени от Нидерландия. Това е традиция, която трябваше да бъде спазена за 35-а поредна година този Великден.

Посланикът ни в Рим: Сънародниците ни могат да напускат Италия

Властите на двете северни области - Ломбардия и Венето, а също така и представители на опозицията, настояват правителството да засили карантинните мерки. Предлага се да бъдат прекратени всякакви работни и производствени дейности с изключение на тези за обезпечаването на населението с най-необходимото /продуктовите магазини и аптеките/. В областта Ломбардия, най-засегнатата от епидемията, броят на заразените расте всеки ден с 30 процента. Тук са констатирани и най-голям брой смъртни случаи от усложнения, предизвикани от COVID-19.

Броят на смъртните случаи в Италия от коронавируса през последния ден възлиза на 196, достигайки общо 827. Това заяви началникът на Службата за гражданска защита Анджело Борели. Според него общият брой на заразените в страната към момента е 10 590.

"Днес имаме още 41 души, които са излекувани, така стават общо 1 045. Има 196 починали, но трябва да уточним, че това са хора със сериозни здравословни проблеми", допълни той. В същото време броят на заразените за ден надхвърля 2 000 души. Така от началото на епидемията в Италия са заразени общо 12 462 души. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК