Коронавирусът зарази всеки континент без Антарктида

В ситуацията на пандемия, най-популярните световни събития станаха заложници на коронавируса. През лятото може да няма Европейско по футбол. В Щатите - спряха NBA. Шампионската лига също може да спре всеки момент. Правилно ли е това според Световната здравна организация? И какво още може да бъде отменено?

Пандемия. Коронавирусът зарази всеки континент без Антарктида. А светът трябва да стане самотно място, ако иска да оцелее. Представителят на Световната здравна организация в България ни посреща на открито. Не носи маска и ръкавици, но не протяга ръка за поздрав.

„Не стискайте ръка при среща! Не прегръщайте и не целувайте хората”, предупреждава д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България.

Светът с безпрецедентни мерки срещу коронавируса

Заради пандемията цели държави решиха да не срещат други и затвориха границите си.„Световната здравна организация не препоръчва ограничения в пътуването или търговията. Но всяка страна е свободна  да прецени риска за гражданите си и да ги наложи”, допълва Сила.

От древността олимпийският огън събира хората. Но след като пламна заразата, днес го запалиха без публика. Българският еврокомисар Мария Габриел беше една от малкото допуснати в древна Олимпия. Факелът тръгна към Токио. Японците са решени да проведат Игрите, въпреки заразата.

„Вярваме, че ще успеят, защото в момента целият спортен свят полага усилия да ограничи заразата”, каза Томас Бах, председател на МОК.

Митове и факти за коронавируса

В момента спортът е под карантина. Американската баскетболна лига прекрати сезона. 5 отбора от НБА се самоизолираха заради коронавируса. В Испания отложиха финала за Купата на краля. Шампионската лига също може да бъде прекратена. Следващата седмица УЕФА ще решава ще има ли Европейско през лятото.

Световната здравна организация не може да заповяда да се отменят големи световни форуми, но настоятелно пита: струва ли си рискът?!

„Няма нито едно събитие, което да е тотално безопасно. Животът трябва да продължи. Но трябва да сме отговорни. Избягвайте местата, където се събират много хора, особено ако са на закрито”, казва д-р Скендер Сила, представител на СЗО за България.

Все повече гласове се чуват и за отмяна на Евровизия. А това ще е лош късмет за България - в момента букмейкърите дават най-големи шансове именно на нашата песен. И не само музикални върхове ще останат непокорени. Китай отмени разрешителните за изкачване на Еверест.

В същото време природозащитичката Грета Тумберг призова  протестите срещу промените в климата да се провеждат само онлайн.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК