То ще трябва да бъде гласувано от парламента

Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да гласува обявяването на извънредно положение. Това беше решено на заседание на Кабинета, свикано късно тази вечер от премиера Бойко Борисов с участието на Оперативния щаб. Дотук се стигна, след като само за ден доказаните случаи на коронавирус у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23. 

 

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 7 случая на коронавирус, общо стават 23 в България

Обявяването на извънредно положение ще даде възможност, според премиера Борисов, да бъдат затваряни училища, детски градини, университети, игрални зали, спортни мероприятия, конференции.

„МВнР трябва всяка минута да им се актуализира сайтът за забрана за пътуване към други страни, а Министерство на здравеопазването – от кои държави не могат да влизат в България”, каза Борисов.

ИЗВЪНРЕДНО: Нови 9 случая на коронавирус у нас

В Здравната комисия ще бъде поискана промяна в Закона за здравеопазването, с която да бъде налагана солидна глоба на хора, които не спазват карантина. Борисов предложи например - 5 000 лева.

Премиерът призова гражданите за самодисциплина.

„Финансовият министър е категоричен, че с темпа, с който бюджетът не събира приходи, ако така вървим – 3 милиарда минимум ще е загубата”, каза Борисов.

 

 

Той цитира и германския канцлер Ангела Меркел, според която размерите на щетите в световната икономика ще надминат в пъти щетите от предишната финансова криза.

„Държавите не работят, бюджетите не се пълнят, потреблението рязко пада”, каза Борисов.  

Той се обърна и към икономическия министър Емил Караниколов с въпрос, след като са паднали цените на горивата – защо не падат цените на основните стоки.

Задава се тенденция за ескалиране на кризата с коронавируса, заяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб.

„Работим активно за ограничаване на заразата. Но се задава ситуация, която изисква много по-бързи решения и по-бързи действия”, коментира ген. Мутафчийски.

Задава се тенденция за ескалиране на кризата с коронавируса. Това най-вероятно ще стане в следващите седмици. Това заяви на брифинг ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Оперативния щаб.

„Работим активно в последните седмица, за да забавим заразата, като първоначално усилията бяха да предотвратим заразата да влезе в страната. Сега вече работим по това да я ограничим вътре в страницата, както и нейните последици. Тази ситуация изисква много бързи решения и действия, както от страна на властите така и от другите институции”, заяви Мутафчийски. 

Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот, не означава спиране на граждански права, каза вицепремиерът Томислав Дончев.

Той обясни, че надеждата му е евентуалното извънредно положение да бъде възможно най-кратко, за да бъдат минимизирани негативните ефекти върху икономиката.

ПАНДЕМИЯ: Редица световни събития - на път да бъдат отменени

„На първо място законодателните промени са свързани с ограничение на пътуването. Имаме нужда да ограничим пътуването от и до държави, където има разпространение на вируса. Имаме нужда от по-строга карантина. Тук категорично ще е необходимо много по-категорично оформяне на санкционни режими и спиране на социални плащания за лица, които не спазват карантината”, съобщи вицепремиерът.

„Ще бъдат затваряни частни обекти - увеселителни заведения”, каза още той.

Вицепремиерът посочи, че голям проблем ще има с детските градини и решението кои да работят и кои - не, тъй като със затваряне на детска градина родителите също ще трябва да си останат вкъщи.

„Извънредно положение не означава спиране на стопанския стокооборот. Единственото, което ще бъде ограничено е правото на свободно движение. Не може да позволим лице, което е заразено, свободно да разпространява заразата”, посочи вицепремиерът. „Държавата трябва да създаде гаранции за живота и здравето на гражданите и за съхраняване на икономиката”, заяви Томислав Дончев. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК