Цял хотел на Лъвов мост го слагаме под карантина, съобщи още премиерът

Хубавата новина е, че няма да ходим в Брюксел, а ще си проведем срещата по този начин. Мерките, мога да кажа, че една по една всички държави въведоха мерките, които България проведе. Някои от тях са много закъснели и за това действат панически. Това заяви премиерът Бойко Борисов след разговори с лидерите на ЕС.

 

"Обещаха ми, че всички граждани, спрени по границите, ще си дойдат в България с полицейски ескорт", добави Борисов.

"С външните министри разговаряхме за нашите сънародници, да ги приберем. Има в Мароко, в Манила. Тези, които влязат в България, трябва незабавно да се приберат вкъщи и колкото и да им е мило, свидно, в следващите 14 дни да не излизат", препоръча премиерът и обясни, че властите ще бъдат изключително строги.

Борисов обсъжда мерките срещу коронавируса с колегите си от Европейския съвет

"Цял хотел на Лъвов мост го слагаме под карантина", заяви премиерът. Той обясни, че те са от Банско и туроператорът ги е настанил там, въпреки решението тези туристи да се карат директно на летището.

"Мерките са асоциализация. По един човек в магазина, на разстояние. България се дава за пример за навременните и правилни мерки. Взе се решение за ограничаване и спиране, разбира се с някои изключения, за затваряне на границите на ЕС с трети страни. За пътувания с цел екскурзии, разходки - абсурд. Ще останат само тировете за доставки, износ, защото индустрията ни работи за износ", каза още Борисов.

 

 

"Нашите граничари ще имат още една тежка задача. Това, което мисля, че голямата част от българите го осъзнават, ние продължаваме да имаме нулева миграция. Споразумението ни с Турция важи. В другите държави комбинацията мигранти и коронавирус създава невероятни трудности и невъзможност да се справят. Няма нито една държава, която да има достатъчно. Някои дори са в криза. Останах приятно изненадат, испанският и гръцкият колега се обадиха с молба, гледали живата връзка във Facebook и снимките с нашите предприятия, голяма молба за маски и предпазни средства", обяви премиерът.

"Макрон е прав. Ние сме във война и противникът е невидим. За това всички вкъщи, а тези, които отиват на работа да спазват мерките. Благодаря на всички известни личности, защото народът се вслушва в тях. Приемаме всякакви съвети, дори и популистките. Огромни усилия, 80 млн. евро се дадоха на Еврокомисията, за да произведе лекарство. Колкото по-бързо се намери лек за този грип, който ни нанесе щети във всички сфери, толкова по-добре", каза още той.

КРУТИ МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19: Не повече от двама възрастни на открито (ОБЗОР)

"В непрекъснат контакт сме. Вече всички са се стреснали достатъчно. Виждате, че работата се е преустроила на бързи, директни, скоростни обороти", добави той.

"И по време на втората световна война са сварили руснаците неподготвени в първите два дни. Ако има предприятия, в които не се взимат мерки, те накрая ще фалират. Ние сме казали, че поемаме 60% от заплата. То си зависи от нас. По пет пъти на ден излизаме пред вас и говорим. Когато се налага, сме максимално твърди. Ако продължат така, ще ги затворим много бързо. Да, ще платим на работниците за това, но после няма да имат работници", закани се Борисов.

Според него във Франция и Австрия са взели тези панически мерки, защото "са натикали хората в урните в неделя".

"Много държави закъсняха. Ние подготваме и сгради, и санаториуми, подготваме и мобилизираме силите си за по-тежка ситуация. По никакъв начин не можем да кажем нещо положително. Ако затворим всички вкъщи, щетите ще се огромни. Нашата икономика е крехка. Ще станем и некоректни към тези наши контрагенти извън страната", каза Борисов.

"Относно мерките схемата е такава- оперативният щаб ми предлага, аз го възлагам на министрите и се привежда в изпълнение. Защото иначе ще влезем в спор кой е прав и кой е крив. Мисля, че досега те работят безотказно", каза още премиерът.

"Готови сме да затворим границите. Чакаме да дойде писмено решение на ЕК някакъв списък от хора, които да преминават през границите. Чакам деня, в който да го въведа. Гранична полиция е в готовност за тези мерки. Няма да кажа лошо за българина, все повече виждам положителното. Все повече хора се дисциплинират и разбират, че тук става въпрос на живот и смърт", смята Борисов.

"Външният дълг на Франция е над 100%. Лесно се обещава. От обещано до дадено има голяма разлика. Ние имаме фискален резерв около 10 млрд. лева. Много лесно ще бъде похарчен. Ние вече влизаме в дефицит. Ако сметнете на всички медици като дадем обещаното, ще влезем в още по-голям дефицит. Събрани пари лесно се харчат. Аз утре мога да изтегля кредит, за да ме харесат. Но нали децата ни трябва да го връщат този кредит. Не, че не искам, не, че не ми е мило да раздам. Но ние раздаваме от децата, от бъдещето", каза още той.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП