Районът е рискова зона заради преохлаждането на горните дихателни пътища

Банско е под карантина за две седмици. През това време се забранява влизането и излизането от града.

Той е блокиран от три страни – към Добринище, Разлог и село Баня. Полицейски екипи, облечени в защитни костюми, проверяват всички влизащи и излизащи. В курорта обаче могат да влязат само местни жители.

Снабдяването с продукти ще продължи, но под строг контрол на полицейските и здравните власти.

България затяга мерките по границите си

Блокадата започва снощи малко преди 20:00 ч., стигна се и до леко напрежение. Тези, които се прибираха в Банско успяха да го направят, а тези които излизаха почакаха малко по-дълго тъй като минаваха през медицински контрол и дезинфекция.

„Има хора от Разлог, Добринище, как ще се приберат после, не знам”, каза един от чакащите.

След дезинфекция и здравен контрол автомобилите излязоха от Банско. След като показаха личните си карти, местните се прибраха в курорта.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

Сутринта обаче дойде с нови проблеми. Бусовете, които трябваше да доставят хляб в Банско, дълго време чакаха на бариерата в началото на населеното място.

„Объркват и нашата работа. Ние сме станали в 3 часа, за да правим разнос, а в същото време стоим. Не можем да разнасяме и ще се приберем по никое време, ако въобще влезем", каза доставчик на хляб.

След 8 ч. сутринта на пункта започнаха да се редят автомобили, с надеждата да излязат от карантината в Банско. Част от хората опитаха да преминат пеша, но бяха спрени.

 

„Хората са доста изплашени. Положението се променя всеки час и никой не знае какво ще последва утре. Улиците са пусти – няма нито коли, нито пешеходци. Полицията постоянно следи за изпълняването на установения ред”, разказа от Банско Надежда Атанасова.

Около обяд десетки вече опитваха да излязат от Банско и да напуснат зоната в карантина. Животновъдите тръгнаха да молят за фураж, защото за 14 дни запаси нямат. А някои останаха блокирани в Банско без пари. Защото се оказа, че не могат да получат преводите си заради неработещи офиси.

В следобедните часове в града пристигна д-р Ангел Кунчев. „Не виждам паника сред населението, хората са убедени, че това са необходими мерки и ги приемат“, каза той.

Запитан дали очаква Банско окончателно да оздравее след 14 дни, той отговори: „След 14 - не, но очаквам не само Банско, цяла България да мине през това премеждие в рамките на 2-3 месеца и да забравим за него. Ние трудно ще забравим, защото е стресиращо, но да го преминем с минимален брой жертви“.

На подстъпите ксъм града,  екипите на РЗИ, БАБХ и полицията работят на смени. Дезинфекцират се всички превозни средства.

Банско е по-празен от всякога, разказва и показва блокираният в града Георги Делиев. „Общо взето съм си сам на улицата. В Банско са достатъчно разумни и знаят какво значи правила. Преди всичко е здравето на нашите деца и най-вече на възрастните. Наш дълг е да ги опазим. Аз също съм сред пострадалите, тъй като имам бизнес. Ако трябва, ще се преструктурираме, но не можем да легнем и да чакаме държавата да ни помага“, каза той.

Според Георги строгите мерки не само са необходими, но са дори закъснели, особено по отношение на чужденците скиори. „Ето това безумие докара нас, които се държахме отговорно 10 дни, да имаме проблеми“, посочи той.

 

 

Надежда Атанасова обаче е по-притеснена от принудителната изолация, в която трябва да живее със семейството си в следващите дни. „Записала съм се на 2 онлайн курса, опитвам се да тренирам вкъщи, взела съм си няколко книжки, но когато човек е затворен между 4 стени е много тежко психически“, коментира тя.

По-голям е проблемът на хората, рабитили в Банско. В момента те са в капана на карантината. Сред тях е и Гергана Бричкова - дошла до Банско час преди блокадата, за да прибере оборудване. Сега не може да излезе. Показва ни и колоните от автомобили, които се събраха на изхода на града. „Поставени сме в ситуация без алтернатива, без храна, без вода. Апел отправям към всички институции. Ние бедстваме, хора от цяла България сме. Работихме тук цял сезон.Помогнете ни да се добреме до градовете, в които живеем. Смятам, че здравето ни тук е застрашено“, разказа тя.

 

Засега 3-ма от 81 от заразените с коронавирус у нас са от Банско, но анализът на резултатите показва, че районът е рискова зона заради преохлаждането на горните дихателни пътища на туристите.

Репортери: Антон Чавдаров, Николай Василковски

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП