Така болните стават общо 92-ма

"Имаме още 11 случая на заразени с коронавирус. Така болните стават общо 92-ма. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.

Китай ще ни изпраща маски и защитни средства, ако е необходимо

"Има два нови областни града, които са засегнати - Смолян и Велико Търново с по един пациент. Пациентът в Смолян се е завърнал от Великобритания и сега е изолиран в Смолянската болница, в леко състояние. Великотърновският пациент също  е в леко състояние и са намира в инфекциозната болница в града", обясни ген.майор Венцислав Мутафчийски.

"Първото, което правят Регионалните здравни инспекции, е да установят пътя на пациента, неговата епидемологична анастеза се сваля - откъде е пристигнал, как е пристигнал, колко време е престоял, къде и в какви условия живее, с колко души.  След това се проследява пътя до болницата. Преди нея с колко свои приятели се е срещнал, ходил ли е на работа. Като се установи, че има заразен, той се изолира", разкри той.

200 000 са заболелите от коронавирус по света

В Банско към днешния ден няма установени нови случаи. Там е отишъл главният здравен инспектор, който е инструктирал лекарите и са им дадени защитни средства и указания за работа. Българите, които се прибират от чужбина и нямат личен лекар в България, трябва да се свържат с РЗИ.

"204 000 са случаите в света. Смъртните случаи са над 8 000. В румъния са с 29 повече, Сърбия с 11. Гърция все още не са обявили нови случаи. Турция има 98 случая, тя затвори ганиците си преди малко", обяви Мутафчийски.

Относно болничните, които се издават на бъдещите майки, Мутафчийски заяви, че ще се издават дистанционно. 

Смъртността от коронавируса в Европа надхвърли тази в Азия

"Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. При нарушение знаете какво следва. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини", обясни Мутафчийски.

"След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария - да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние", добави той.

Важни телефони за връзка и сигнали за коронавируса

Стабилно е състоянието на хоспитализираните пациенти с коронавирус.

"В  1/3 от случаите, които са приети в болница са с пневмонии, но са във фаза на добър контрол, няма нужда от ренимационно лечение", заяви Мутафчийски.

От щаба за пореден път уточниха, че заразените, които нямат оплаквания, трябва да останат в домовете си. Същото важи и за болните с много леки симптоми.

" Когато имат температура, болки в гърлото, кашлица, хрема - това не е основание да се тича в болница.  Когато се появи задух, чак тогава", съветва Мутафчийски.

Междувременно десетки хора чакаха с часове пред частна лаборатория в София, за да се изследват за коронавирус. Сред тях е и Найден Илиев,който се връща от командировка в Близкия Изток.

Как да защитим добре интернет комуникацията си при работа вкъщи?

"След като се върнах се обадих на личния лекар и той ми каза - обадете се на 112 като тръгнете да умирате, което е абсолютно неадекватно като план за действие. Независмо , че нямам симптоми мисля, че всеки отговорен човек трябва да го направи", смята Илиев.

Затова и за миг не се замислил дали да се изследва по собствена инициатива. Желаещи за изследване имало още в 6 часа сутринта.

Пропускането на пацианти се прави по строги правила, а част от персонала следи за спазването им. Всички, които са дошли да се изследват, трябва да стоят на поне един метър разстояние един от друг, а дезинфекция на района се прави на всеки час. Всеки,който се тества, се обеззаразява на входа. Положителни проби от лабораторията се изпращат за потвърждение в Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

В момента проби се изследват в София, Стара Загора и Варна. Готовност за разкриване на лаборатории имат още в Пловдив, Плевен и Бургас .

Част от новите защитните облекла, произведени от български фирми, вече са ушити.  Първи с тях започнаха работа специалистите от ВМА. Защитни облекла стигнаха и до Банско. Следващите дни се очакват доставки и до други лечебни заведения.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП