Фирмите ще могат да шият от 2000 до 8000 предпазни облекла на денонощие, съобщи премиерът

„Оказа се, за радост, че имаме много спиртоварни. Има няколко комбината, които правят по 1000 тона на месец. Хърватският колега плаче по телефона - нямат. Правим организация, имаме и деблокирани резерви, подготвяме ги за мрежата. Това е една възможност, когато нашият пазар се задоволи, да помагаме и на съседите. Имаме огромни мощности за спирт”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на извънредната среща при президента.

Обсъждат строга домашна карантина за пенсионерите

Според него няма държава в Европа, която да няма недостиг на всеки един консуматив.

„Спираме износа. Ние сме подвластни на договорите за внос, а тези доставки бяха отказани. Оказа се, за радост, че в България шивашката и текстилната индустрия е добре развита. Да не си мисли някой, че ще изнасяме, преди на 1000% да сме обезпечили нас. Едва тогава ще е нашата солидарност към другите европейски държави”, каза премиерът.

Платът с мембрана се произвежда на две места в България – в Габрово и във Велико Търново. По думите на премиера българската тъкачна индустрия ще може да произвежда по 14 км от този плат на ден, а фирмите ще могат да шият от 2 000 до 8 000 предпазни облекла на денонощие.

„Един комплект няма да се изнесе навън, докато не се презапасим”, каза Борисов.

Банско под карантина за две седмици (ВИДЕО)

„Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем всяка конкретна мярка да я приложим. На практика сме забранили излизането на граждани да пътуват, освен ако не е за лечение, по екскурзии. Нямате представа колко трудно се оказа от Филипините, Хондурас, Аржентина да докараме туристи, които са тръгнали на екскурзия в разгара на кризата. Повече тези експерименти няма да допуснем - на работа, до аптеката, до банка, до хранителния магазин и вкъщи", коментира премиерът.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП