Това решение на Курти би могло да доведе до падане на правителството

Косовският премиер Албин Курти отстрани от длъжност министъра на вътрешните работи Агим Велиу заради разногласия дали страната трябва да обяви извънредно положение, за да спре разпространението на новия коронавирус, предаде БТА. Това решение на Курти би могло да доведе до падане на правителството по-малко от два месеца след формирането му. Снощи президентът Хашим Тачи предложи парламентът да обяви извънредно положение. Курти заяви, че такава драстична мярка не е необходима, докато вътрешният министър Велиу публично се противопостави на премиера и каза, че неговата партия Демократичен съюз на Косово ще подкрепи президента.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

"При тези обстоятелства аз съм длъжен да действам и реших да отстраня вътрешния министър Агим Велиу", заяви Курти. В Косово са потвърдени 19 случая на заразени с коронавирус от петък насам. Повечето от тях са били в Италия. Косово вече затвори границите, училищата, летищата, баровете и ресторантите, работят само супермаркетите и аптеките. Обявяването на извънредно положение ще наложи извеждане на силите на реда на улиците и ще даде повече власт на президента. Иса Мустафа, лидер на Демократичния съюз на Косово, който е партньор на воденото от Курти движение Самоопределение в управляващата коалиция, критикува решението на премиера да уволни вътрешния министър и заяви, че правителството може да падне, ако Велиу не бъде върнат на поста до края на седмицата.

19 са вече заразените с коронавирус в Косово

Мустафа настоя и за отменянето на стопроцентовите мита за сръбски стоки като условие Демократичният съюз на Косово да остане в коалицията. "Едностранните решения на премиера са вредни, неприемливи и ще доведат до разпадане на коалицията", написа Мустафа във Facebook. Миналата седмица САЩ спряха около 50 милиона долара помощ за Косово заради отказа му да отмени митата за сръбски стоки, въведени през ноември 2018 г., след като Сърбия блокира членството на Косово в международни организации, включително в Интерпол и ЮНЕСКО. Американски представители заплашиха, че Вашингтон може да предприеме допълнителни мерки срещу Прищина, като изтегляне на около 650 американски военни от мироопазващите сили, ако Прищина откаже да отмени митата. Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово, обявена през 2008 г. Преговорите за нормализиране на отношенията им бяха прекратени, въпреки че са основно условие за европейската интеграция на Сърбия и Косово. Белград заяви, че те няма да продължат, докато Прищина не отмени митата.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП