Те бяха настанени снощи в столични хотели

Мярката за затваряне на Банско доведе до паническо напускане на групи чужди туристи от курорта. Но вместо на летището, част от тях попаднаха в хотели в София. И се стигна до полицейски блокади и тук. Часове след като зимният курорт беше затворен, част от британските туристи се озоваха в столични хотели. Единият в района на „Лъвов мост”. Туроператорът им твърди, че не разбрал, че трябва да отидат директно на летището и да си тръгнат веднага. Наложи се среднощна блокада на района.

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

Рано тази сутрин туристите бяха натоварени на автобуси и ескортирани до летището с полиция. A по обяд те напуснаха страната. В кризисна ситуация снощи се озова и друг хотел, близо до летището, след като група англичани се появили на вратата. “Това е много интересно, след като Банско е блокиран, как вечерта пътуват чужденци и се настаняват в хотели в София”, каза Светослав Панев, управител на хотел.

Той приел туристите и ги настанил, и едва след това разбрал, че идват от Банско. Резервациите им били направени онлайн. “Те сами се организират. 18:42- И ние установяваме това когато пристигнаха в хотела. Ние започнахме да подозираме това, защото получихме обаждания от туроператор, който искаше да настани руски туристи. И операторът беше така добър, да ни обясни, че това са туристи от Банско. Ние отказахме и туроператорът ни се молеше, тъй като вече трети хотел отказва резервация”, допълни Панев.

Важни телефони за връзка и сигнали за коронавируса

Той е позвънил на телефон 112. “Буквално цитирам, ние нищо не можем да направим, дори и да изпратим екип. Вие само може да прецените, дали са болни или не. Кажете им да си стоят в стаите. Давайте им храна. И колкото се може по-бързо да напуснат страната, толкова по-добре за нас”, разказа още управителя на хотела.

“Някои от туроператорите, предугаждайки какво ще стане са взели решение да изтеглят своите туристи, което несъгласувано с нас е едно меко казано безотговорно поведение”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

А британците, които не са успели да напуснат Банско, не знаеха какво да правят. Свързахме се със семейство, което е на почивка с четирите си деца. “Казаха ни, че трябва да напуснем Банско до довечера. Ако не, не може да напускаме 14 дни минимум. Затова ние трябва да напуснем Банско до довечера. Нашият полет е утре. Ние нямаме хотел в София. Звъняхме на хотели, но те казаха- никакви британци. Довечера може би ще спим на летището. Искаме да изведем децата си от България“, обясни британски турист.

От британското посолство обясниха, че туристите, останали в Банско, ще бъдат извозени до софийското летище в деня на полета им. Дотогава ще бъдат под карантина. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП