Хиляди чакат по пунктовете, някои с дни

Проблем с транспорта на стоки в Европейския съюз имат много държави, след като граничните проверки блокираха камионите по границите. Осигуряването на "зелени коридори" все още е проект. На практика има големи задръствания, на места по 50 километра. Докато все още цари транспортен хаос в Съюза, Европа вече затвори всичките си външни граници. За България, това означава без пътуване към Сърбия, Северна Македония и Турция.

Много от европейските страни започнаха прилагнето на рестрикциите срещу пътуващи веднага, а други спираха хората по границите и преди лидерите да са договорили общи мерки.

„Забраната за влизане с много, много малко изключения, важи за страни които не граничат с Европейския съюз или Европейската икономическа зона и Обединеното кралство. Германия я въвежда незабавно. Ще бъде задача на вътрешния и външния министър“, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

200 000 са заболелите от коронавирус по света

Това доведе до огромни опашки по границите на Германия. За ситуацията допринесоха рестрикциите, които въведе Полша. Резултатът беше колони от камиони, чийто край не се вижда дори от хеликоптер. В много от тези камиони има стоки, които намаляват в търговската мрежа.

„Изминахме два километра за 3 часа. Задръстването на магистрала А12 е дълго 40 километра. Пълна катастрофа", коментира Роберт Крайчек, полски гражданин, живеещ в Германия

Подобно беше положението на граничния пукнт между Австрия и Унгария. Хиляди румънци и немалко българи се опитват да се върнат у дома, но Будапеща обяви забрана чужденци да влизат в страната.

Такова беше положението не само на вътрешните граници на Европейския съюз, но и в държавите, които граничат с Общността. Безкрайна колкона от камиони се образува в Беларус. Товарните коли са от Украйна, Русия и Беларус. Карат стока за различни европейски държави и трябва да минат през територията на Литва.

Над 70 българи все още остават блокирани по европейските граници

„Оставили са два отворени гранични пункта. На практика, не могат да поемат трафика и ще отварят трети. Ние чакаме тук, защото няма за кога да тръгваме за друг пункт", коментира Анатолий Ковал, украински шофьор на камион.

Европа още търси начин да избегне тези ситуации. Придвижването на стоки е от ключова важност, защото въпреки призивите на много места, хората се презапасяват, което води до недостиг на стоки. В редица магазини из Европа въведоха ограничения колко стоки може да купува един клиент.

В Русия също се настани страхът и презапасяването. В някои московски супермаркет изчезна тоалетната хартия, брашното и други стоки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП