В четвъртък започна специализирана акция в махалите

Прокуратурата и полицията – с извънредни мерки, за да се спре събирането на повече от двама души на открито. Най-много сигнали за нарушение на тази заповед идват от ромските квартали. Именно заради това в четвъртък започна специализирана акция в махалите. Операции имаше и в други квартали. Жандармерия и полиция останаха на пост, за да не допускат прииждащи хора от други места

 

 

С жандармерия на входовете и изходите на квартала. Така се събудиха жителите на „Факултета”. Проверяха се автомобили. Следеше се и за струпване на хора. По данни на общината, в квартала живеят около 28 000 души. Има и много нерегистрирани.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Носенето на маски и ръкавици започнало след като здравни медиатори влезли в махалата, обясняват от община „Красна поляна”. Във „Факултета” все още няма регистриран случай на зараза. Но има хора, поставени под карантина. "До вчера, за цяла „Красна поляна” бяха 11. Има хора, които са работили в Германия, в Англия най-вече и Испания.Вчера се получи леко напрежение. Успокоявахме хората, тъй като наистина с полицията провеждаме информационна кампания, за да опазим живота и здравето на ромите. Вече от седмица водим такава разяснителна кампания с техните пастори, които спряха религиозните учения“, заяви кметът на район „Красна поляна“ Иван Чакъров.

„Хората трябва да се успокоят. Разясняваме им как стоят нещата. Казваме им, че няма да има блокада, както в Банско“, допълни още той.

МВР с контролно-пропусквателни пунктове в ромските махали

„Трябва да бъдем настоятелни в информирането на хората, както и да си даваме сметка, че те преживяват истински страхове. Те невинаги разбират точно какво се случва“, заяви д-р Елена Кабакчиева от Фондация „Здраве и социално развитие“.

По думите й много хора са уплашени и виждат надежда в това да се молят. „Тъй като груповите молитви се приемат като по-надеждни и по-силни, това също е възможно в момента да се случва. Предполагам, че се случва на много места. Мисля обаче, че с една по-настойчива работа и тук ще се променят нещата“, категорична бе тя.

"Превеждаме информацията на достъпен език. Събирането не е препоръчително, така че дори и някой да се е върнал от чужбина, откажете не се притеснявайте, няма да ви се обиди“, каза Зорница Стоицева, здравен медиатор.

Освен на медиаторите, от общината разчитат и на преподавателите в местното училище. Докато преподава онлайн, Йорданка Манова обяснява на децата как да се пазят от коронавируса. Заради него пасторите са спрели масовите молитви.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП