Така те стават общо 112

Пет нови случая на заразени с коронавирус са регистрирани у нас през последните часове. Така общият брой на доказаните случаи става общо 112. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в петък сутрин. "Само за последното денонощие новите случаи са 18", уточни той.

"В Смолян има трима заразени. В Перник, Пловдив и Габрово - по двама. В Плевен и Варна случаите са четири. В Благоевград и Бургас – двама. В Лом вече има един заразен. В Ловеч заразен е един човек", каза Мутафчийски.

"Към тази сутрин 245 000 са вече заразените в света. В Гърция броят им е почти 500, в Северна Македония – 50, Събрия – 103, Хърватия – 110, в Турция - 359, като само за вчерашния ден са обявени нови 68 случая", съобщи още началникът на Оперативния щаб.

Расте броят на градовете, които въвеждат вечерен час

Относно хлорохиновия фосфат, предложен като възможен медикамент в борбата с коронавируса, Мутафчийски коментира: „Той не е разрешен за България. Има специален режим, по който се внася. Вече сме във връзка с дистрибутори и сме го активирали. Той трябва да се активира от определена болница, в случая - ВМА. От онзи ден е задействана процедурата за набавяне на този медикамент. Казвате, че това лекарство е доказано, но аз не бих използвал този термин. Той е от група с предполагаем положителен ефект, но влиза в списъка с препоръчителните лекарства на СЗО. Изяснява се дали е възможна доставката на суровини".

Във връзка с искането на БЛС за налагане на пълна карантина на София и забрана за излизане и влизане от домовете, ген. Мутафчийски съобщи, че още снощи е бил запознат с виждането на столичните лекари. „Приемаме го като подкрепа на нашите мерки. В декларацията се описва нарушаването на карантината от по-възрастни хора, но получих писма и от такива хора, че така им съсипваме живота - те са свикнали да ходят на Витоша. Някои от тях не могат да разберат какъв е проблемът. Затова отново апелирам към възрастните хора да си стоят по домовете, защото те са най-застрашената група. Относно искането за по-твърди мерки, Щабът заседава и реши, че към този момент мерките са достатъчни. Но имаме готовност за въвеждане и на по-твърди мерки“, допълни Мутафчийски.

По повод евентуална строга карантина на територията на столицата, главен комисар Николай Николов призова за особено внимание. „Трябва да имаме предвид, че това на практика е икономиката на България и не би следвало такива решения да се взимат бързо“, каза той.

Към възсрастните хора се обърна и кметът на София Йорданка Фандъкова с призив да си останат вкъщи. За тези от тях, които са сами, столичният кмет увери, че ще се погрижат общинските социални служби.

Кирил Домусчиев готов да дари животоспасяващо лекарство за COVID-19 на болните у нас

Той съобщи, че пациентите в Плевен и Габрово се възстановяват. Предстои им взимането на две проби в рамките на 24 часа и, ако те се окажат отрицателни, заболелите ще бъдат изписани от болниците.

Относно лекаря от Велико Търново, заразен по време на работата си в столична болница, ген. Мутафчийски съобщи, че състоянието му е добро.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски даде информация и за заразения с коронавирус в Пловдив. „Да, заразеният е лекар, установени са неговите контакти. От 6 дни не е на работа. Доколкото знаем е работил на едно място", каза той.

Захариева: Търсим всевъзможни начини да приберем сънародниците ни у дома

Относно проверките в аптеките, Щабът е установил завишени цени на маски и дезинфектанти, а от освободените от резерва 100 000 литра спирт, 68 000 литра още не са потърсени от фирмите за производство на дезинфектанти. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП