Това става със заповед на здравния министър

Заради разпространението на коронавируса здравното министерство забрани износът на лекарства на хининова основа. Наши фирми вече имат готовност да произвеждат медикаменти, използвани срещу COVID-19. 

Антималарийното лекарство „Хлороквин”  има положителен ефект при пациенти с COVID-19. За това докладва националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров пред премиера Борисов. Става дума за лекарство на хининова основа, затова здравното министерство забрани износа на всички лекарстваq базирани на nинин.

5 нови случая на заразени с коронавирус у нас (ВИДЕО)

Според  изследвания от Китай и Франция класическото антималарийно средство „Хлороквин” оказва намаляващ ефект върху силата на симптомите.

„Имаме основание на базата на повече от 70-годишен опит с антималарийното лекарство „Хлороквин” да го осигурим за българското население”, заяви проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.

Здравното министерство разпореди лекарства на хининова основа да не напускат страната ни. През 2002 г. се спря продажбата на нашия пазар на аналгин-хинин например. Зеленото хапче от соц.миналото беше основен лек срещу грип, настинка, артрит и висока температура. По-късно обаче беше обявено за остаряло и отпадна от употреба. Родната фармация продължава да го произвежда и до днес, но за износ.

„Към този момент има произведени количества за Украйна и Русия. Аналгин-хинина  като такъв Агенцията по лекарства ще си направи борд, ще вземат решение, за да го разрешат, имаме 35 000 на склад и готовност още 250 000 да произвеждаме”, обясни премиерът Бойко Борисов.

Италианският институт по инфекциозни заболявания „L. Spallanzani” споменава и лекарството „Remdesivir”, което е показало добри резултати при други типове коронавирус в Китай. Като също са правени клинични изпитвания за лечение на Ебола. Все още текат проучвания как действа медикаментът „Lopinavir”, който се използва при лечението на ХИВ.

„Не казваме, че сме намерили лекарство, за да не се спекулира, не казвам, че това е лечение, но е крачка напред и има поне положителен ефект”, обясни премиерът Борисов.

Антималарийно лекарство има положителен ефект при пациенти с COVID-19 (ВИДЕО)

 Хлороквинът не е разрешен за страната ни, но е част от лекарствата, които Световната здравна организация препоръчва за лечение на COVID-19.

„От онзи ден е задействана процедурата за доставка на посочения медикамент. В момента се изяснява дали е възможна доставката на суровини. Искам да кажа, че както с маските и защитните облекла повечето от суровините са от Китай”, поясни проф. Венцислав Мутафчийски.

А междувременно от Световната здравна организация информираха, че няма доказани научни данни, свързващи използването на ибупрофен без рецепта с влошаването на COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП