От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят

Десетки българи стоят като заложници в зимен курорт в Австрия и не могат да се приберат у нас. Отишли там, за да работят и от около седмица са блокирани и не могат да си тръгнат. За съжаление някой се притесняват, че могат да останат и на улицата, защото договорите вече са им прекратени.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Спад на смъртните случаи в Италия

„Тук е като в Банско, всяко градче, мъничко селце е затворено. Полиция, жандармерия и никаква информация”, казва Пламка Петрова.

От четири месеца Пламка и Цветина са в Австрия, в зимното курортно градче Калтенбах, за да работят. До преди десетина дни, когато властите затварят курорта и те остават в градчето без работа, пари и възможност да се приберат в България.

„Сезонът приключи преди една седмица, затвори лифта. Групите бяха все още тук по пансионите, по хотелите и дойдоха и съобщиха, че Тирол се затваря“, казва още Пламка.

Първи работен ден след въвеждането на строгите мерки срещу COVID-19

Двете жени започват веднага да търсят начин да се приберат в България, но без резултат.

„Те започнаха да казват, че автобусите са спрени и са си изтеглили всички налични. След това започнахме да търсим бусовете, които прекарват хора. Те също ни отказаха и казаха, че е обявена карантина и започват да се затварят граници“, обясни Цветина Цветанова.

От седмица Пламка и Цветина вече са и без договори за работа. А в общежитието, в което живеят обаче не се знае още колко време могат да останат.

Жените подържат контакт и с около 50-60 българи близо до тях, които са в същата безизходица и търсят изход. Притеснението на хората там е вече до краен предел.

„Имам информация за голямата част от българите, особено в провинция Тирол. Искам да кажа, че може някъде да има пропуск, но сътрудниците на посолството работят денонощно. Ние финансови средства не може да предоставим, защото нямата такъв закон. Тези дни се чух с много хора, от които почти никой не искаше да се прибира. Трудно е излизането от Тирол. Санитарната зона там е много стриктна“, каза посланикът на България в Австрия Н.Пр. д-р Иван Сираков.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП