За последното денонощие те са 651

За първи път от дни, най-тежко засегнатата държава Италия обяви спад на смъртните случаи. За последните 24 часа са починали 651 болни, с една пета по-малко отколкото предното денонощие. Германия също регистрира намаляване на броя на инфекциите. До момента потвърдените случаи в глобален мащаб са повече от 350 хиляди. Починалите са 15 хиляди души, а оздравелите – 100 хиляди. Германия отпуска безпрецедентна помощ за бизнеса, заради който държавният й дълг ще се увеличи със 156 милиарда евро. А тестът на канцлера Меркел е отрицателен. Тя беше проверена за вируса, след като се оказа, че е била контактна със заразен лекар.

Защо в Италия смъртността сред заразените е толкова висока?

Две седмици след като италианското правителство наложи тотална блокада, а вчера мерките бяха затегнати допълнително, за първи път властите в Рим видяха лъч надежда. „Обявеният днес брой е по-малък от предния ден. Всички се надяваме, че тези данни могат да се потвърдят в близките дни, но не трябва да се отпускаме“, коментира Анджело Борели, шеф на Службата за гражданска защита.

Пълна карантина въведе от днес и Гърция, където има 624 заразени и 15 починали. Жителите на страната ще могат да излизат само в определени случаи, а за нарушаване на забраните глобата е 150 евро. „Вземам това решение в името на общото добро, за да предпазим нашето здраве и всичко, което сме постигнали досега. Не трябва да стигаме до момента, в който ще сме принудени да избираме кой да бъде спасен и кой не“, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ В ИТАЛИЯ: Армията патрулира по улиците

 

Германският канцлер Ангела Меркел е под карантина след като се оказа, че е общувала с лекар, заразен с коронавируса. Тя е била информирана за това минути, след като обяви нови мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Сред тях са забрана за събиране на повече от двама души и затваряне на всички ресторанти в Германия.  „Много съм трогната, че толкова много хора се подчиняват на правилата. Така показваме, че се грижим за възрастните хора и болните, за които вирусът е най-опасен. По този начин спасяваме животи“, коментир Меркел.

Тя ще продължи да изпълнява задълженията си от вкъщи, а състоянието й ще бъде следено редовно. „Канцлерът е здрава, тя работи от вкъщи, подобно на много други, които изпълняват изискванията за самоизолация. Но тя е активна и имахме среща на кабинета с нея днес по телефона. Носят й документи и всичко се случва по график“, каза Олаф Шолц, министър на финансите на Германия.

Испанският оперен певец Пласидо Доминго обяви, че е дал положителна проба за коронавируса и се е подложил на самоизолация. А полицията в Брюксел е наложила почти 300 глоби за неспазване на правилата за самоизолация. Глобени са двойки, които били на пикник в парковете, пиещи бира на открито и собственици на заведения, които отказват да затворят. Властите във Франция също са наложили стотици глоби, а полицията е разположила дронове, за да следи как се спазват мерките.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова 27-те държави-членки да отворят границите си за товарни превози. "Поставих четири цели, за да направим прогрес по отношение на пътищата в Европа. Първо, преминаването на границата през зелен коридор трябва да отнема максимум 15 минути. Този уикенд имаше гранични пунктове, където опашката беше повече от 40 километра. Това е чакане 18 часа. Това трябва да спре!", каза тя.

………………..

Урсула фон дер Лайен заяви също, че мерките срещу коронавируса са забавили и парализирали транспорта, което води до риск от недостиг на основни стоки.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП