Лидерите на страните проведоха онлайн среща

На виртуалната среща на върха на Г-20 руският президент Владимир Путин обяви мерки за борба с разпространението на коронавирус, предаде БГНЕС.

Кунчев: До 2 месеца трябва да достигнем пика на коронавируса

Той предложи следното:

- Създаване на специален фонд под егидата на МВФ и предоставяне на правото на всеки член да обменя средства;

- Разработване на общ план за възстановяване на икономиката, засегната от коронавируса;

- насочване на усилията на СЗО да идентифицира скритите коронавирусни епидемии в страни, където тестването не е възможно;

- Създаване на „зелени коридори“ без търговски войни и санкции;

- Въвеждане на мораториум върху ограниченията на стоки и сделки за първа необходимост.

Както отбеляза Путин, последната мярка е хуманитарен въпрос, който ще позволи да се изчисти „политическата обвивка“. Според него проблемите, свързани с коронавируса, ще се превърнат в по-мащабни шокове от кризата от 2008 и 2009 г., а търговските санкции изострят рецесията.

Удължават срока на всички мерки срещу коронавируса у нас

В тази връзка руският лидер призова страните от Г-20 да обединят усилията си, за да ускорят производството на ваксина срещу коронавируса, както и да установят обмен на данни за болестта.

Путин смята дългосрочната безработица за основен риск от пандемията. Динамиката й ще бъде основният показател за ефективността на антикризисните мерки, добави президентът.

Руският президент заяви още, че Русия може да победи коронавируса за по-малко от три месеца, ако бързо въведе строги мерки. Той ги обсъди на излъчена на живо по телевизията среща с предприемачи.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП