Още двама от заболелите са излекувани, съобщи ген.-майор Мутафчийски

Tри нови жертви на коронавируса у нас. Пациент в тежко състояние е починал тази нощ в Пирогов. Битката с болестта изгубиха двама мъже- от Благоевград и в Кюстендил. 18 са новите случаи на заразени и така общият им брой става 331.122-ма пациенти са в болница, 8 от тях са интубирани. Доказани са още пет нови случая в Благоевград. От тамошната болница е и петата жертва с коронавирус. Мъжът е бил в тежко състояние от няколко дни и лекарите не са успели да го спасят.57-годишният мъж от Банско пристига в благоевградската болница преди два дни. “Пациентът е бил без висока температура, без кашлица, но с много затруднено дишане, с остра дихателна недостатъчност и поради това веднага е приведен в реанимационно отделение”, каза д-р Александър Костов, заместник-директор на МБАЛ – Благоевград.

Въпреки усилията на лекарите състоянието на пациента бързо се влошава. „Сутринта рязко се влошава и 10.39 прави екзитослеталис в следствие на остра дихателна недостатъчност, мозъчен оток. Рентгенологично двустранно тежка бронхопневмония“, допълни д-р Костов.

В отделението по реанимация са настанени и другите две пациентки, които са дали положителна проба за коронавирус. Те са майка и дъщеря, съответно на 73 и 53 години. Състоянието им е тежко. „По-младата пациентка е добре, но възрастната не е”, каза д-р Веселка Мончева от РЗИ – Благоевград.

Вчера от инфекциозното отделение в Благоевград беше изписан 78-годишия британец, живееш в Банско, които беше сред първите хоспитализирани със съмнение за COVID-19 пациенти.

Расте броят на заразените с коронавирус по света

На брифинга на оперативния щаб бе съобщено за още двама оздравели и изписани пациенти с коронавирус. Единият от тях е бил настанен в "Пирогов", а другият - във ВМА.

Ген.-майор Мутафчийски бе категоричен, че страната ни все още не е достигнала нито платото, нито пика на заразата. И изрази мнение, че вероятно наложената карантина и мерките за борба с COVID-19 дават резултат. Ген.-майор Мутафчийски обаче предупреди, че ако хората продължават да се разхождат по улиците без причина, вероятно България ще има съдбата на най-засегнатите от вируса страни като Италия и Испания.

Болниците у нас вече били подготвени да посрещнат евентуален пик на заразата. “Над 1470 легла, които са осигурени с персонал, заявен персонал, и съответно на базата на тези неща ние пък изготвяме заявки са защитни облекла за персонала“, каза Мутафчийски.

А премиерът Борисов заяви, че няма да има медицински работник от първата линия на борбата с вируса без допълнително възнаграждение към заплатата си. 

 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП 

ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си